MAKK: Dus, Mahkey i AI Neno Belan stvaraju pjesmu uz pomoć umjetne inteligencije

Može li umjetna inteligencija postati koristan i vrijedan suradnik, pogotovo u glazbenim studijima? Kako iskoristiti dostupne alate za optimizaciju kreativnih procesa? Je li na pomolu velika revolucija u bavljenju glazbom?
Odgovore na ova pitanja saznajemo na nadolazećem, 11. izdanju Međunarodne autorske kreativne konferencije MAKK, 16. i 17. studenoga u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, partnera konferencije.
Pod motom “AI: alat ili autor?”, uz niz panel diskusija i predavanja ovogodišnje konferencije, s velikim se nestrpljenjem očekuje program pod nazivom “AI na djelu – stvaranje pjesme uz pomoć AI alata” prvog dana MAKK-a, 16. 11. u 10:15 sati.

Iskusni producent i autor, Zvonimir Dusper Dus, u suradnji s jednim od glasova A-strane, kantautorom Mahkeyjem, demonstrirat će AI na djelu i stvoriti pjesmu uživo na pozornici MAKK-a, koristeći alate umjetne inteligencije. Makk-ovska publika svjedočit će nastanku teksta, melodije i završne izvedbe AI Nene Belana koji je ljubazno ustupio korištenje svog vokala za – tko zna? – jedan od prvih hitova umjetne inteligencije u Hrvatskoj?!

“U ovom trenutku AI se već ozbiljno na razne načine koristi u glazbenoj i ostaloj medijskoj produkciji. Kojim tempom i smjerom će se to dalje razvijati, teško je pretpostaviti, ali sasvim je sigurno da neće “otići”. Umjetna inteligencija je “here to stay”, svidjelo se to nekom ili ne”, najavljuje Dus koji još jednom, kao i tijekom prethodnih desetljeća, prepoznaje aktualne tehnološke trendove i koristi ih u svom glazbenom i producentskom radu.
AI ilustracija ove makk-ovske prezentacije djelo je umjetnika Filipa Filkovića Philtza.

Kompletan program konferencije nalazi se na linku, a besplatna registracija dostupna je putem sustava Entrio.