Hladno pivo i dalje na vrhu, Vještice imaju najviši novi ulaz

Remaster albuma Šamar (Dancing Bear) grupe Hladno pivo i dalje nastavlja s odličnim prodajnim rezultatima. Ovoga tjedna, izdanje originalno objavljeno 2003. godine bilježi svoj četvrti broj jedan Top-liste prodaje u 2023. godini.
Reizdanje ploče Totalno drukčiji od drugih (Croatia Records) sastava Vještice, debitiralo je među najprodavanijima na drugom mjestu, dok je na trećoj poziciji ostala Mia Dimšić (Monologue, Croatia Records). Novi album Marka Kutlića Poleti ptico (Croatia Records) dospio je na broj četiri, a krug pet najprodavanijih zaključuje kompilacija Zdravka Čolića 25 Greatest Hits (Croatia Records).
Ploča Šamar postala je sedmi naslov koji je ove godine proveo na vodećoj poziciji minimalno četiri tjedana. Osim izdanja Šamar, toliko dugo na vrhu liste proveli su albumi Dvojko (Vojko V, Croatia Records, pet tjedana), Warszawa ’81 (Električni orgazam, Croatia Records, pet tjedana), Dino Dvornik (Dino Dvornik, Croatia Records, četiri tjedna), The Best of – 40 godina (1982. – 2022.) (Fit, Croatia Records, sedam tjedana), Bolero (Haustor, Croatia Records, šest tjedana) i Razdor (Majke, Croatia Records, pet tjedana).

 


Kroz 2023. godinu, na broju jedan Top-liste prodaje našlo se ukupno 18 izdanja koji su na toj poziciji u prosjeku boravili 2,89 tjedana. Od svih izvođača, jedino je bend Hladno pivo boravio na prvom mjestu s dva različita naslova. Osim četiri tjedana s pločom Šamar, Hladno pivo je bilo jedan tjedan na vrhu s LP-jem Džinovski (Croatia Records).

Ovoga tjedna lista bilježi 15 promjena, od čega je sedam noviteta. To je najveći broj novih ulaza od 6. rujna, kada je na Top-listu prodaje prvi puta ušlo sedam izdanja.
Najviši novi ulaz ostvario je album Totalno drukčiji od drugih (Croatia Records) grupe Vještice (broj 2). Ovo je prvo pojavljivanje sastava Vještice na Top-listi prodaje od prošle godine kada se među najprodavanijima našao zapis koncerta iz Kulušića Su to bili topovi ili lupa mog srca (Vještice uživo u Kulušiću) (Dallas Records).
Radi se o izdanju originalno objavljenom 1989. godine, a čiji se žanr može opisati kao kombinaciju indie rocka, etno rocka i eksperimentalnog rocka s latino ritmovima. Objava remastera došla je godinu dana uoči 35. godišnjice originalnog izlaska, u sklopu akcije diskografske kuće Croatia Records revitaliziranja postojećeg kataloga.

Nakon četiri godine, na Top-listu prodaje ušao je Marko Kutlić. U pitanju je njegov drugi samostalni studijski naslov Poleti ptico (Croatia Records), koji se nalazi na četvrtom mjestu. Tim rezultatom nadmašen je ulaz albuma U kapi tvoje ljubavi (Hit Records) od 27. studenoga 2019. (broj 7).

Na ovom izdanju nalazi se 16 snimaka, od kojih je njih 11 ranije objavljeno kao singl. Gotovo svi su u protekle tri godine boravile na listi najemitiranijih HR Top 40. Jedan od njih (21 gram s Lu Jakelić) nalazi se na broju 22 posljednjeg izvještaja.

S debitantskim naslovom Everyday View (Universal Music Hrvatska), na listi najprodavanijih našao se Filip Rudan (broj 6). Ovim rezultatom, Filip Rudan je postao prvi debitant u rezultatima prodaje od Roka Vuškovića (Mali koraci, Croatia Records).

Za ovo izdanje odabrano je osam pjesama, od kojih je njih pet objavljeno kao samostalni singl.


Poslije gotovo tri godine, među najprodavanije je došao i Vladimir Kočiš Zec. U pitanju je njegov najnoviji naslov Tako je to kada se voli (Croatia Records, broj 26), nasljednik izdanja Nostalgija (Croatia Records) i live ploče Pjevam i živim (Live at Lisinski) (Croatia Records).

S ovog albuma je objavljeno više singlova, a trenutni Dolazim ti bilježi svoj treći tjedan boravka na listi HR Top 40 (broj 29).

Fra Šito Ćorić se vratio na Top-listu prodaje. Ovoga puta, našao se kao novi ulaz s pločom Lako je danju loviti sunce (Croatia Records) na 29. mjestu.

Za razliku od kompilacije 50 originalnih pjesama, koja je jedan tjedan bila na vrhu Top-liste prodaje (u pitanju je izvještaj od 26. srpnja), na izdanju Lako je danju loviti sunce se nalazi deset autorskih pjesama duhovne glazbe. To ga čini prvim albumom duhovne glazbe od Knjiga života (Davor Terzić, Croatia Records) koji je ostvario ulaz među najprodavanije kao novitet (21. lipnja).

Sastav Aftershock sa studijskim naslovom Quasi mondo (Croatia Records) je ušao na 37. poziciju ovotjedne liste. U pitanju je zajednički projekt basista Maria Rašića i gitarista Nebojše Buhina na albumu instrumentalne glazbe, prvom nakon albuma Aftershock (Croatia Records) iz 2018. godine. Za snimanje ovog izdanja priključili su im se Berislav Blažević (Parni valjak) na klavijaturama i Matko Gaće (bubnjevi i produkcija).

Posljednji novitet u prodajnim rezultatima je kompilacija The Best of 2023 (Croatia Records, broj 40). Time lista četvrtu godinu zaredom bilježi ulaz kolekcije singlova prema izboru diskografske kuće Croatia Records.

 

Novosti na domaćoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na : Top-lista prodaje_domaća_51. tjedan