HR Top 40: Psihomodo pop najviši novitet, Parni valjak i Igor Drvenkar i dalje prvi

Rock balada Sad kad znaš (Croatia Records), koju izvode Parni valjak i Igor Drvenkar, bilježi svoj peti tjedan na vrhu liste HR Top 40.
Duet Marka Škugora i Danijele Martinović Ono nešto (Zvuci Mediterana) je ostao na broju dva, dok su se na treće mjesto popeli Goran Karan i Jazz orkestar HRT-a (Za ovaj Božić, IDM Music/Goran Karan). Damir Kedžo (Sreća to je kada te imam, Croatia Records) boravi na četvrtoj poziciji, a krug pet najemitiranijih zaključuju Miach i Grše s pjesmom Led (yem).
HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 11. do 17. prosinca 2023. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.


Ovotjednim rezultatom, singl Sad kad znaš postao je šesti naslov ove godine s pet ili više tjedana na vrhu HR Top 40. Osim pjesme Sad kad znaš, isto su postigle snimke Bye Bye (Noelle, Menart, pet tjedana), Mama ŠČ! (Let 3, Dallas Records, sedam tjedana), Moja glava, moja pravila (Parni valjak & Igor Drvenkar, Croatia Records, sedam tjedana), Laganini (Igor Delač & Anonimo, Croatia Records, pet tjedana) i Nemoj (Nina Badrić & Petar Grašo, Tonika/Aquarius Records, 13 tjedana).

Kada pogledamo sve singlove koje su u tjednu izlaska izravno došle na prvo mjesto, onda je pjesma Sad kad znaš četvrti ovogodišnji naslov s barem pet tjedana na vrhu od ulaza na listu. Zadnja snimka koja je kao najviši novi ulaz došla na broj jedan i ostala na toj poziciji dulje od pet tjedana bila je balada Nemoj.
Istodobno, singl Sad kad znaš je treći singl grupe Parni valjak s najmanje pet tjedana na vrhu liste. Sličan rezultat, osim sa snimkom Moja glava, moja pravila, ostvarili su s pjesmom Opet se smijem (Croatia Records, šest tjedana – od 3. studenog do 1. prosinca i 29. prosinca 2016.).


Ovoga tjedna lista bilježi sedam promjena, od čega su četiri noviteta. Među četiri nove snimke na HR Top 40, dvije su božićne pjesme, čime je njihov ukupan broj porastao na pet.
Najviši novi ulaz ostvarila je grupa Psihomodo pop sa singlom Dižeš me (Dallas Records, broj 13). U pitanju je njihovo prvo pojavljivanje na listi najemitiranijih poslije tri i pol godine (Banana, Dallas Records, pet tjedana).

Pjesma Dižeš me prva je u nizu naslova kojim Psihomodo pop najavljuje novi studijski album.

 

Pet izvođača je surađivalo na singlu Samo želim
Na broju 16 ušla je suradnja Antonele Doko, Gorana Boškovića iz sastava Fluentes, Karle Pupis, Matea Pilata i Tine Vukov Samo želim (Croatia Records). I dok su Antonela Doko, Goran Bošković (u sklopu grupe Fluentes), Mateo Pilat i Tina Vukov ranije boravili na HR Top 40, ovo je prvi ulaz za Karlu Pupis.

Među najemitiranijima prvi puta našli su se Robson i Jana Fabijanić. U pitanju je suradnja na snimci Božićna želja (Dubravko Robić), koja je ušla na 25. poziciju. Riječ je o pjesmi koja je prije četiri godine korištena u božićnoj reklamnoj kampanji Hrvatskog telekoma. Poslije višegodišnjeg iščekivanja, ova jazz balada je objavljena kao samostalni singl za emitiranje na radijskim postajama.

Posljednji ovotjedni novitet je duet Indire Forze i Dženana Lončarevića Lopovi u tami (Croatia Records, broj 40). Oba izvođača našla su se među najemitiranijima prvi puta nakon više godina. Indira Forza je zadnji puta boravila na HR Top 40 prije dvije godine (Atlantida, RTL Music), dok se Dženan Lončarević našao na listi daleke 2015. godine (Prokleto i sveto, Hit Records).
Singl Lopovi u tami bilježi veliki interes na platformi YouTube, gdje se nalazi među najemitiranijim glazbenim videospotovima u Hrvatskoj s preko 678 tisuća pregleda.
Povratkom među najemitiranijima, najizdržljiviji singl postao je Sve što treba znat’ o ženi (LAA) grupe Silente, koji broji 32. tjedan mjerenja emitiranja. Najveći pomak u odnosu na tjedan ranije ostvarila je Kim Verson s božićnom pjesmom Božićno čudo (Dallas Records), koja je skočila 14 mjesta (s broj 32 na broj 18). Time je izdanje Božićno čudo drugi puta ostvarilo najveći skok u istoj godini te prvi puta od 2. siječnja.
Prema podacima slušanosti po regijama, singl Sad kad znaš (Parni valjak i Igor Drvenkar, Croatia Records) predvodi četiri regije – Dalmacija, Istra i Primorje, Slavonija i Zagorje. U regijama Grad Zagreb i Središnja Hrvatska najviše se emitirala pjesma Različito isti (Luka Nižetić, Dallas Records).