HR Top 40: Pjesme Dore 2024. ušle u radijsku rotaciju

Vatra je sa singlom Slatke suze gorka ljubav (Dallas Records) preuzela vrh liste HR Top 40. Time je prvi puta od povratka hrvatskog nacionalnog izbora za Pjesmu Eurovizije Dora (2019.) jedna natjecateljska pjesma došla na broj jedan rezultata mjerenja emitiranja prije održavanja natjecanja.

Dosadašni predvodnici Parni valjak i Igor Drvenkar (Sad kad znaš, Croatia Records) borave na drugoj poziciji, dok je na trećem mjestu debitant eugen s baladom tišine (Menart). Cecilija (Lažu te, Croatia Records) se popela na broj četiri, a Top 5 zaokružuju Marko Škugor i Danijela Martinović s duetom Ono nešto (Zvuci Mediterana).

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 8. do 14. siječnja 2024. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Ovoga tjedna lista bilježi 11 novih ulaza, što je najveći broj novih snimaka među 40 najemitiranijih od 10. srpnja (15 noviteta). Osim toga, prvi puta od 10. srpnja 2023., HR Top 40 ne bilježi nijedan povratak među najemitiranije. Pod terminom „povratak na listu“ označavamo pjesme koje su boravile među 40, pa ispale s liste i naknadno se vratile.
Jedan od razloga velikom broju noviteta jest hrvatski izbor za Pjesmu Eurovizije Dora 2024., čije pjesme su tijekom tjedna mjerenja puštene u hrvatski radijski eter. Od ukupno 24 pjesme, koliko je ove godine odabrano za natjecanje, njih 10 se našlo među najemitiranijima. To je ujedno izjednačenje rezultata od prošle godine, kada je deset (od ukupno 18) snimaka s Dore 2023. ušlo na HR Top 40.

U pitanju su naslovi:
Slatke suze gorka ljubav (Vatra, broj 1)
tišine (eugen, Menart, broj 3)
Baby Baby (Noelle, Menart, broj 6)
Do mjeseca (Pavel, Dallas Records, broj 8)
Ne plačem zbog nje (Saša Lozar, Agapa, broj 9)
Pametnom dosta (ET, Boytronic Production, broj 14)
Voljena ženo (Damir Kedžo, Croatia Records, broj 16)
Babaroga (Let 3, Dallas Records, broj 22)
Rim Tim Tagi Dim (Baby Lasagna, Universal Music Hrvatska, broj 24)
Ne vjerujem ti (Lara Demarin, Menart, broj 40)

Noelle se natječe s pjesmom Baby Baby

Najviši novitet je ujedno i novi predvodnik liste – singl Slatke suze, gorka ljubav je prvi naslov koji je u 2024. godini izravno došao na broj jedan HR Top 40, . Isto tako, ovo je prvi puta nakon 15 mjeseci da je Vatra spojila status najvišeg novog ulaza i direktnog ulaza na vodeću poziciju (Javi se kad stigneš, Dallas Records, izvještaj od 3. listopada 2022.).

Snimka Slatke suze, gorka ljubav je deseta pjesma grupe Vatra na broju jedan HR Top 40 od 2014. do danas te prva od Meni treba tako malo (Dallas Records, 9. i 16. listopada 2023., trenutno broj 28).


Šest i pol mjeseci otkako se među 40 našla snimka Naopaka pjesma (Dallas Records), na listi se našao sastav Pavel (Do mjeseca). Time je Pavel ostvario svoj najbolji novi ulaz od 31. listopada 2022. (Dobra stvar, Dallas Records, broj 3).

Poslije 13 godina, svoju sreću na Dori će iskušati Saša Lozar (Ne plačem zbog nje). Ulazom njegove najnovije balade među najemitiranije, Saša Lozar bilježi treći boravak na listi u manje od deset mjeseci (Lagano na vrijeme i Čudo).

Povodom ovotjednog rezultata, Saša Lozar je poručio: “Brzi i visok ulazak na top listu je znak da su ljudi i eter raspoloženi za ljubavnu pjesmu i baladu poput ‘Ne plačem zbog nje’. Uživao sam u procesu stvaranja. Pjesma je u koraku s vremenom, ujedno klasik, ima senzibiliet, snagu, toplinu, te svojom jednostavnošću ulazi lako u uho. Veliko hvala eteru, urednicima i mojim slušateljima na povjerenju.”

Nakon gotovo osam godina (Ako možeš, oprosti, Croatia Records), mjesto među 40 najemitiranijih našao je ET (Pametnom dosta). Ovo je prvo izdanje kultnog sastava poslije višegodišnje diskografske stanke i s novom pjevačicom Meri Andraković, koja je kao solo izvođačica boravila na HR Top 40 s 12 singlova (posljednji – Drama, Croatia Records, lipanj 2023.).

Ulazom pjesme Voljena ženo, Damir Kedžo se našao u društvu četvero izvođača s dva ili više naslova na HR Top 40 (Sreća to je kada te imam, Croatia Records, broj 10). Osim Damira Kedže i prijespomenute grupe Vatra, dva singla među 40 imaju Marko Kutlić (Za tebe, broj 11 i 21 gram feat. Lu Jakelić, broj 30) i Prljavo kazalište (Stare navike, broj 37, i Makni se, broj 39).

Let 3 (Babaroga) (ne) bilježi svoj prvi novi ulaz nakon gotovo godinu dana, otkako je među najemitiranije ušla snimka Mama ŠČ! (Dallas Records). Ovo je ukupno treći boravak među 40 za grupu Let 3 u zadnje dvije godine. Osim s pjesmama Mama ŠČ! i Babaroga, Let 3 se našao u rezultatima mjerenja emitiranja u suradnji s Alkom Vuicom (Drama, Dallas Records).

Od natjecatelja ovogodišnje Dore, svoj prvi ulaz na listu ostvarili su eugen (tišine, Menart, broj 3) i Baby Lasagna (Rim Tim Tagi Dim, Universal Music Hrvatska, broj 24).
Od izvođača s Dore na HR Top 40 je ušla i Lara Demarin (Ne vjerujem ti). Ovo je njezin drugi ulaz među najemitiranije, nakon što je u listopadu 2023. boravila sa singlom Ne dam ti da znaš (Menart) dva neuzastopna tjedna.

Jedini izvođač koji je ušao na listu, a da nije kandidat za odlazak na Eurosong 2024. jest Leo Rumora. U pitanju je snimka Svaki novi dan (Dallas Records) koja je ušla na 17. poziciji.

Pjesma Svaki novi dan je prvo samostalno izdanje Lea Rumore, bubnjara grupe Fiumens. Međutim, ovo je njegov prvi ulaz među najemitiranije kao samostalnog izvođača.

Nakon prošlotjednog ulaza, Cecilija s baladom Lažu te je ostvarila najveći ovotjedni skok (osam mjesta – s broja 12 na broj 4). Najizdržljiviji singl je onaj grupe Prljavo kazalište Stare navike (IDM Music/Houra Group), koji je u 42. tjednu mjerenja emitiranja.


Prema podacima slušanosti po regijama, singl Slatke suze, gorka ljubav (Vatra, Dallas Records) predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.