Marko Kutlić došao na vrh Top-liste prodaje

Marko Kutlić ima najprodavaniji domaći naslov ovoga tjedna. U pitanju je album Poleti ptico (Croatia Records), koji je ovime postao treće izdanje na broju jedan domaće Top-liste prodaje u 2024. godini.
Ploča grupe Vještice Totalno drukčiji od drugih (Croatia Records) boravi na drugom mjestu, dok na trećoj poziciji nalazimo kompilaciju The Best of 2023 (Croatia Records). Detour (Master blaster, Aquarius Records) je na broju četiri, a peti najprodavaniji naslov je Bolero (Croatia Records) benda Haustor.
Ovotjednim rezultatom album Poleti ptico je postao prvo izdanje od 11 (Nika Turković, Aquarius Records, 18. listopada 2023.) na vrhu liste najprodavanijih koji ne pripada katalogu (glazbeni materijal objavljen na LP-u nije stariji od 18 mjeseci).
Isto tako, ovo je njegov najbolji rezultat na Top-listi prodaje. U usporedbi s drugom pločom, najbolji plasman prvog diskografskog naslova Marka Kutlića U kapi tvoje ljubavi (Hit Records) je bila sedma pozicija (izvještaj od 27. studenoga 2019.).



Ovoga tjedna lista bilježi 12 promjena, od čega je jedan novitet.
Jedini novitet ovoga tjedna pripao je zajedničkom albumu klape Kaše i Tamburaškog orkestra HRT-a Kolendo, kolendo, veselo, veselo! (Scardona, broj 28). Time je izdanje Kolendo, kolendo, veselo, veselo! postalo prvi naslov kao novitet na Top-listi prodaje poslije tri tjedna, kada su tri albuma prvi puta ušla među najprodavanije.

U pitanju je prvi nosač zvuka prigodnog božićnog karaktera koji je ušao u rezultate prodaje kao novi ulaz od 21. prosinca 2022. godine. U izvještaju objavljenom prije 13 mjeseci, među najprodavanijima se našlo božićno izdanje Sandre Bagarić Kyrie Eleison (Menart, broj 35).

Posebnost ovog albuma jest njegovanje tradicije kolende, obilaska domova u dubrovačkom kraju i izvedbi božićnih pjesama uz izvedbu tamburaškog orkestra s ciljem približavanja novoj publici. Za potrebe snimanja ove ploče, korišten je materijal iz knjige Južno-slovjenske narodne popievke etnomuzikologa Franje Ksavera Kuhača, kao i vlastito etnografsko istraživanje jednog od članova klape Kaše.

“Svi mi, iz dubrovačkog kraja, odrasli smo uz kolende i kolendavanje, i mogu slobodno reći kako smo ‘natopljeni’ duhom i veseljem koje te pjesme donose. Stoga smo imali još i veću obvezu projekt kolendi realizirati što uspješnije i bolje. A, kada se to priželjkuje, uvjeren sam kako je Tamburaški orkestar HRT-a, naravno uz maestra Sinišu Leopolda, pravi suradnik”, izjavio je Vicko Dragojević, član klape Kaše prilikom predstavljanja albuma.

Novosti na domaćoj  listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top-lista prodaje_domaća_3. tjedan