The Lovecraft Sextet, Merakhazaan — darkjazz poslanici kozmičkog horora u Močvari

Onkraj klasične strukture pjesama skriva se nešto drugačije, riječima izgubljeno. Prihvaćajući različitost, smjelo istražujemo nove strukture kako bi smisao još jednom preobrazili u sasvim novi koncept. Jazz je oduvijek bio mjuza za zadimljene klubove i čudnovate spodobe koje uživaju u rafiniranoj spontanosti, improvizaciji i naposljetku slobodi da sviraju u smjeru u kojem to i žele. Darkjazz dolazi kao dobrodošla nova paradigma. I upravo će takvo biti naše sljedeće gostovanje. Sušta metamorfoza, jer u klubu su:

THE LOVECRAFT SEXTET (Nizozemska/Mađarska)
The Lovecraft Sextet su još jedan projekt najdužeg dreda u začudnoj mjuzi – Jason Köhnena. Staž je gradio u divljačkom brakecoreu Bong-Ra, pa se pozabavio novim pristupima učmalim žanrova kroz The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble i The Mount Fuji Doomjazz Corporation. Kako bi što bolje opisao svoje nove glazbene tekovine, multi-instrumentalist Köhnen je skovao termin koji smo i sami objeručke prihvatili. Na ruševinama stabilne strukture rođen je “darkjazz”, ujedno i ime njegovog “Darkjazz” EP-a iz sada već davne 2001. godine.

Nakon razlaza TKDE i TMFDJC i kratkoživućeg The Thing With Five Eyes, počinje fascinacija arapskim ljestvicama te u radnju ulaze novi instrumenti, nakon čega se polako formira projekt s ex-Phurpa članom Dmitry El Demerdashiem, kao i vokalistkinjom iz avangardnog metal benda Thy Catafalque Martinom Hórvath. Onkraj svega toga, Köhnen ide još dalje. Darkjazz lutanje će istovremeno biti zvučna kulisa vašeg omiljenog horrora koliko i nemoguć spoj klasike i black metala gdje se tu i tamo potkrade i kakva synthom inducirana koma. U tom košmaru se rodio The Lovecraft Sextet!

Da ludilo među članovima benda nebi prestalo brine se i bubnjar Balázs Pándi koji hardcore punk korijene iz Human Errora nadograđuje svirajući za oca divlje elektronike Merzbow-a. Gostovao je i kod KK Nulla, Trevor Dunna, Thurston Moorea, Jima Jarmuscha… i zajedno s Jason Köhnenom je svirao u bendu Wormskull.

The Lovecraft Sextet su muli-disciplinarana priča kao i podrijetlo glavna im autora. Izlaze audioknjige, art i štošta još što nitko od nas nije znao do sada o njima. Ovo je unikatna glazbena kombinacija heretika koja se ne smije propustiti. A i dio VIS-a ste mogli pogledati u The Truth Lies in The Black Void, koje smo ugostili u listopadu 2023.

MERAKHAZAAN (Mađarska)
Ali… To vječno ali koje nam nikada ne dopušta da se posve opustimo. S njima dolazi i dvojac kontrabasa na looperima i povremenim distorzijama: Merakhazaan. Momci vješto spajaju klasičnu glazbu s začudnom post rock atmosferom koju proizvode za ovaj žanr posve netipičnim instrumentima. Njima je također istraga prioritet. Nikada nisu zatvoreni u strahu jednog repetitivnog rifa, već stalno nadograđuju sami sebe i gube se zvučnim prostranstvima.
Napomena! Koncert će biti sjedećeg karaktera s limitiranim brojem karata. Time ne prizivao zle duhove minulih virusa, nego nudimo novi/stari užitak slušanja i gledanja izazovne mjuze koju je bolje probaviti na ovaj način. Vjerujte nam, ovo će biti prvo i nadamo se ne zadnje jazz crnilo!
Darkjazz crnilo:
The Lovecraft Sextet, Merakhazaan
Poslanici kozmičkog horora u Močvari
Nedjelja 3.3.2024.
vrata 19:30
početak 20:30
Upad u pretprodaji: 14 €
Upad na dan događanja: 19 €