USTAVNI SUD ZAUZEO STAV DA ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA
NIJE RETROAKTIVAN

Ustavni sud Republike Hrvatske 5. ožujka 2024. godine donio je rješenje kojim se ne prihvaća prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom RH članka 149. stavaka 3. i 4. i članka 306. stavka 5. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima (“Narodne novine” broj 111/21.).

Prijedlog koji se razmatrao u ustavnosudskom postupku podnijeli su 4. siječnja 2022. Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava i Hrvatska diskografska udruga.

Ustavni sud u obrazloženju među ostalim navodi da se ne može govoriti o retroaktivnoj primjeni propisa jer se prethodno uspostavljeni odnosi za prethodno razdoblje ovom odredbom ne diraju. Njome se tek za budućnost, tj. za razdoblje nakon stupanja na snagu ZAPSP-a, traži usklađivanje postojećih ugovora s obaveznim sadržajem iz članka 149. ZAPSP-a.
Prema mišljenju odvjetničkog tima ZAPRAF-a i Hrvatske diskografske udruge, Ustavni sud nije ispunio svoju svrhu budući da uopće nije uzeo u obzir argumente obje strane i ušao u meritum postavljenog pitanja.
Podnositeljima prijedloga ostaje da zaštitu svojih prava pokušaju osigurati na europskoj razini.

Južnokorejski boyband Tomorrow x Together s EP-jem Minisode 3: Tomorrow (Big Hit Entertainment) je došao na vodeću poziciju strane Top-liste prodaje. Time je izdanje Minisode 3: Tomorrow postao 13. naslov na broju jedan liste najprodavanijih stranih rezultata, ali i prvi album južnokorejskog benda na toj poziciji od 6. ožujka 2024. (Stray Kids – Rock Star, JYP Entertainment).

Izdanje The Queen is Dead (The Smiths, Warner Music/Dancing Bear) se nalazi na drugom mjestu, dok je na broju tri prošlotjedni predvodnik eternal sunshine (Ariana Grande, Republic/Universal Music Hrvatska). Ploča Life is Killing Me (Type o Negative, Roadrunner Records/Dancing Bear) boravi na četvrtom mjestu, dok krug pet najprodavanijih stranih naslova zaključuje album Hatful of Hollow (The Smiths, Warner Music/Dancing Bear).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 1. do 7. travnja 2024., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Novosti na stranoj listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top lista prodaje_strana_