IFPI GLOBAL MUSIC REPORT 2024: SVJETSKO TRŽIŠTE SNIMLJENE GLAZBE NARASLO 10,2% U 2023. GODINI


~ Rad i ulaganja diskografskih kuća pokreću globalni rast u svim regijama ~
~ Broj plaćenih pretplata na glazbene digitalne servise prvi puta ikad je prešao preko 500 milijuna ~
~ Diskografske kuće prihvaćaju obećanja sustava umjetne inteligencije, ali inzistiraju na praksama etičkog korištenja AI sustava ~

Prihodi svjetskog tržišta snimljene glazbe porasli su za 10,2% u 2023. godini, zahvaljujući rastu broja korisnika plaćene pretplate, prema Svjetskoj diskografskoj organizaciji (IFPI), organizaciji koja predstavlja svjetsku industriju snimljene glazbe. Brojke su objavljene jučer u prezentaciji rezultata IFPI-jevog izvještaja Global Music Report, u kojem je prikazano kako ukupni prihodi rastu devetu uzastopnu godinu te u 2023. godini iznose 28,6 milijardi američkih dolara.

Prihodi s digitalnih servisa činili su većinu rasta prihoda i ukupnog udjela na tržištu. Naknade od pretplata na streaming platformama su porasle 11,2% i činile gotovo pola (48,9%) svjetskog tržišta. U 2023. godini, broj plaćenih pretplata na glazbene digitalne servise prvi puta je prešao 500 milijuna i sada ima više od 667 milijuna korisnika plaćene pretplate.

Ostvaren je rast i u drugim formatima s dvoznamenkastim postotkom rasta u fizičkoj prodaji (porast od 13,4%) i dobitkom od kolektivnih prava (porast od 9,5%). Ovo je treća godina u nizu tijekom koje su prihodi s digitalnih servisa i fizičke prodaje simultano narasli.

Ovi rezultati pokazuju pozitivnu priču o rastu diljem svijeta zahvaljujući radu i ulaganjima diskografskih kuća koji su doprinijeli da svaka svjetska regija doživi rast prihoda. Od sedam svjetskih regija, njih pet bilježi dvoznamenkasti postotni dobitak.

Više informacija i grafičkih podataka pronađite na stranicama Hrvatske diskografske udruge.