Novi glazbeno-likovni projekt: Ivan Midžić – Glazbeni crteži


Spona vam predstavlja još jedno novo ime u svojoj glazbenoj obitelji – Ivana Midžića! Riječ je o iznimno talentiranom i svestranom umjestniku, koji je prvenstveno iznimno uspješan kipar, izrađuje međunarodno priznati nakit, a u ovom glazbeno-likovnom projektu svira akustičnu gitaru i crta. Unatoč činjenici što nema klasično glazbeno obrazovanje, njegovo sviranje gitare je uistino unikatno, uzbudljivo i zanimljivo, a svaka kompozicija je praćena “slikanjem zvukova” koji dopiru iz Ivanove gitare.

Na albumu “Glazbeni crteži” se nalaze čak 23 skladbe, glazbu je snimio i obradio Vasko Lukas (studio VasaQ), a autor glazbe, crteža i izvođač je Ivan Midžić, koji kaže: “Uzimam gitaru bez glazbenog znanja i vještine sviranja i suočavam se s njom kao s praznim listom papira. Zvuk postaje crta, tišina bjelina papira, nastaju “Glazbeni crteži“.”.

 

Ovaj jedinstveni glazbeno-likovni projekt je najbolje opisala glazbena teoretičarka Sunčica Lukas:

Ulazim u sobu s mnogim zrcalima i u svakom od njih ogleda se neki drukčiji Ja. Hodam između njih, okrećem se leđima, plešem neki svoj ples. Ritam je nešto što se rađa između dvojice. Moj odraz i Ja, na sve te različite načine stvara, stvaraju, čini se ponekad i bez htijenja. Nisu znali ni On ni Ja što ćemo u oblaku fotona i drugih čestica otpustiti, no vibracija je čujna, ona je glazba. Mi se volimo.

Midžićeva kompozicija intuitivno pronalazi put ka suverenom vladanju elementima glazbenog izraza. Ovo me kao glazbenog teoretičara fasciniralo odmah pri prvom susretu sa skicama, jer glazbena kompozicija je nešto što se uči. Izgraditi melodiju, nizati akorde poput perli, osjećati glazbenu formu kroz protok vremena stvar je, ako ne izobrazbe, a onda barem dugogodišnjeg iskustva i upijanja. I talentirano dijete će osmisliti nešto što će nam privući pažnju: „Nije loše”, reći ćemo. Zvukovnost pak Midžićevih skladbi zastrašuje koliko nije banalna. Svaka kadenca iznenađuje svojim rješenjem i puteljkom koji se kreće neočekivanim prostorima. Modusni, politonalitetni, i sočnim disonancama bogati sustavi pružaju kolorit koji golica uho i maštu usmjerava daljinama. Dubinama.

Streaming servisi