PROSLAVLJEN DAN PRODAVAONICA PLOČA UZ PODRŠKU IZVOĐAČA, BROJNE POPUSTE I DRUŽENJA

Glazbeni svijet u subotu 20. travnja je obilježio Dan prodavaonica ploča (Record Store Day). Uz podršku Hrvatske diskografske udruge, obilježen je po jedanaesti puta u Hrvatskoj, ekskluzivnim i raritetnim CD i vinilnim izdanjima, popustima, sajmovima vinila i gramofonske opreme te druženjima s izvođačima.

Dan prodavaonica ploča podržali su i ovogodišnji ambasadori Vlatko Stefanovski, Sunnysiders, Mangroove, Ivan Pešut, 4 Tenora, Ogenj, Sassja i Klinika Denisa Kataneca, koji su u proteklim danima s fanovima podijelili vlastita glazbena iskustva i pozvali ih da vrednuju kulturu kupovanja albuma.

 

 


Iako se glazba u digitalnom dobu najviše konzumira putem glazbenih streaming servisa, ljubitelji glazbe svake godine sve više potvrđuju da je fizička prodaja još uvijek itekako prisutna u našim životima. Prema podacima Hrvatske diskografske udruge, samo prošle godine je u Hrvatskoj prodano gotovo 140 tisuća primjeraka vinila.

Dan prodavaonica ploča u svijetu se obilježava od 2008. godine, a neki od svjetski poznatih izvođača koji su bili ambasadori, bili su Metallica, Pearl Jam, Taylor Swift, Ozzy Osbourne, Iggy Pop, Jack White (White Strippes), Paramore i Kate Bush.