SVJETSKI DAN INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

 

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se na poticaj Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (World Intellectual Property Organization – WIPO), specijalizirane agencije UN-a za globalno promicanje zaštite intelektualnog vlasništva i suradnju u ovom području. Ove godine, tema Svjetskog dana intelektualnog vlasništva je „Intelektualno vlasništvo i ciljevi održivog razvoja: Gradimo zajedničku budućnost inovacijama i kreativnošću“. Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) i ove godine prigodnim aktivnostima obilježava ovaj dan te time ističe ulogu sustava zaštite intelektualnog vlasništva kao jednog od pokretača gospodarskog, kulturnog, znanstvenog te ukupnog društvenog razvitka.

Svjetski dan intelektualnog vlasništva obilježava se od 2000. godine 26. travnja, na dan kada je 1970. godine na snagu stupila Konvencija o osnivanju Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo.


Obilježavanjem ovog datuma 26.4.organizacijom prigodnih promotivnih, edukativnih i informativnih aktivnosti, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, potiče se javna svijest o značenju intelektualnog vlasništva u svakodnevnom životu i modernom društva te u promicanju kreativnosti i inovativnosti.

Rezultati prošlogodišnjeg Istraživanja o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, koju je provela agencija Hendal uime Hrvatske diskografske udruge i Hrvatske udruge poslodavaca, pokazali su kako 73% ispitanika poznaje pojam intelektualnog vlasništva, opisujući ga kao „proizvod nečijeg uma“ (23%), „vlasništvo autora“ (22%) i „nematerijalno vlasništvo“.

Istodobno, ispitanici su se najviše složili s tvrdnjama kako bi kreativna i kulturna industrija i umjetnici trebali moći živjeti od svog rada, kao i s time da zaštita intelektualnog vlasništva podržava gospodarstvo te utječe na kulturu i kreativnost.

Ponosni smo što Hrvatska diskografska udruga svakodnevno odaje počast i zahvalnost svim kreativcima u hrvatskoj glazbenoj industriji te potiče glazbenu produktivnost i raznolikost.