HR Top 40: Baby Lasagna i dalje predvodi listu, Domenica najviši novi ulaz

HR Top 40 donosi službene i sveobuhvatne rezultate mjerenja radijskog emitiranja na preko 130 radijskih stanica u Hrvatskoj prema podacima servisa 1Played. Podaci se odnose na tjedan od 22. do 28. travnja 2024. godine, od ponedjeljka ujutro do nedjelje navečer.

Pjesma-predstavnica Hrvatske na skorašnjem Eurosongu Rim tim tagi dim (Baby Lasagna, Universal Music Hrvatska) čvrsto drži vodeću poziciju liste HR Top 40, ostvarivši svoj peti broj jedan.

Snimke Ne mogu ti reći (Oliver Dragojević, Aquarius Records, broj 2), Sve da ima neki način (Silente, LAA, broj 3) i Tebi sve dugujem (Tony Cetinski, Hit Records, broj 5) su ostale na prošlotjednim pozicijama dok je ovotjednim četvrtim mjestom ToMa (Voljet ćeš opet, Dallas Records) ostvario svoj najbolji rezultat na HR Top 40.



Baby Lasagna je ostao na vrhu
Pjesma Rim tim tagi dim jedna je od dva naslova s pet ili više tjedana na vrhu liste najemitiranijih domaćih snimki u 2024. godini. Jedini singl koji je boravio barem pet tjedana na vodećem mjestu ove godine bio je Slatke suze gorka ljubav (Vatra, Dallas Records, sedam tjedana).

Isto tako, ovogodišnja eurovizijska uzdanica se i dalje nalazi u društvu hrvatskih eurovizijskih predstavnica s minimalno pet tjedana na prvoj poziciji (Albina – Tick-Tock, Universal Music Hrvatska, sedam tjedana i Let 3 – Mama ŠČ!, Dallas Records, sedam tjedana). Međutim, singl Rim tim tagi dim je prva hrvatska eurovizijska pjesma koja se nalazi na vrhu HR Top 40 u tjednu održavanja Eurosonga (7., 9. i 11. svibnja).

Predstavnik Hrvatske Baby Lasagna ušao je u eurovizijski tjedan kao vodeći favorit kladionica za ukupnu pobjedu na natjecanju. Prema podacima portala eurovisionworld.com, kladioničarske kuće diljem Europe umaškom pjevaču daju 25% šanse za pobjedu na ovogodišnjem izdanju u švedskom Malmöu, a korisnici društvene mreže X (bivši Twitter) brzo su izvukli podatke o ranijim favoritima kladionica tjedan dana pred finale. Naime, od 2018. do 2023. godine svi izvođači koji su tjedan dana pred finale bili glavni favoriti za pobjedu su istu i ostvarili (2018. Izrael, 2019. Nizozemska, 2021. Italija, 2022. Ukrajina, 2023. Švedska).

Najviši novi ulaz je pripao Domenici
Ovoga tjedna lista bilježi sedam promjena, od čega je pet noviteta.

Najviši novi ulaz pripao je Domenici sa singlom Prva ljubav, prva bol (Tonika, broj 13). Time je Domenica ostvarila svoj treći ulaz među najemitiranije u nešto više od godinu dana te prvi poslije gotovo deset mjeseci (Jedna na 100, Tonika).

Radi se o pjesmi koju su autori Tonči i Vjekoslava Huljić isprva namijenili drugom izvođaču, dok je Domenica snimila prateće vokale.

“Nakon osam godina ova je pjesma opet nekako došla k meni s tom razlikom što je sada ovo ženska pjesma i moja je. Nevjerojatno mi je što se sve u to vrijeme izdogađalo. Kad sam za nju snimila prateće vokale, nisam ni mogla zamisliti u kom pravcu će se razvijati moja karijera”, objasnila je Domenica prilikom predstavljanja singla.

Vjerujem u čuda naziv je novog albuma i nove pjesme grupe Psihomodo pop

Nova pjesma grupe Psihomodo pop Vjerujem u čuda (Dallas Records) ušla je na 21. poziciju liste. U pitanju je snimka s novog istoimenog studijskog albuma zagrebačkog sastava, koji je protekli tjedan debitirao na četvrtom mjestu Top-liste prodaje domaćih izdanja.

Singl Vjerujem u čuda je prvi ulaz grupe Psihomodo pop nakon nešto više od četiri mjeseca, kada je među najemitiranije ušla snimka Dižeš me (Dallas Records, 19 tjedana).

Poslije šest godina, Dubioza kolektiv i Dino Šaran su na HR Top 40

Suradnja sastava Dubioza kolektiv i Dine Šarana U3PM (Menart) debitirala je na broju 25 ovotjednih rezultata mjerenja emitiranja. Riječ je o prvom ulazu grupe Dubioza kolektiv nakon šest godina i pet mjeseci (Pakšu, Menart), koja je u međuvremenu boravila na Top-listi prodaje s vinilnim reizdanjima svojih albuma. Istodobno, Dino Šaran se našao među najemitiranijima poslije šest godina, kada je njegov bend Letu Štuke na listi imao singl Supermarket (Menart).

Osim u radijskom eteru, U3PM ostvaruje dobre rezultate i na digitalnim glazbenim servisima. Na platformi Spotify pjesma U3PM je streamana preko 82 tisuće puta, dok je službeni spot pregledan preko milijun puta na YouTubeu te se nalazi među trenutno najgledanijim glazbenim videima u Hrvatskoj.

“Jako smo sretni što se pjesma ‘U3PM’ plasirala u HR Top 40 na 25-to mjesto. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim slušateljima, ali i da pozovem urednike na radijskim i televizijskim postajama da slobodno češće nalože ovu skladbu. Nije zlato sve što sija, ali bi mi g**e dali za prvo mjesto na Top 40”, kazao je Brano Jakubović, član grupe Dubioza kolektiv.

Poslije četiri i pol godine, na listu su se vratili Vlado Kalember i Srebrna krila. U pitanju je snimka Opasno je ljubit ženu (Dancing Bear), koja je ušla na 35. poziciju liste najemitiranijih.

U pitanju je naslovna pjesma novog albuma Vlade Kalembera i sastava Srebrna krila, objavljenog nakon 12 godina od zadnjeg izdanja (2012).

“Dragi naši slušatelji, iznimno smo zahvalni što nas slušate i što ste podržali našu novu pjesmu ‘Opasno je ljubit ženu’, čime ste nam omogućili ulazak na HR Top 40 listu. Vaša podrška je za nas neprocjenjiva i motivira nas da se još više trudimo i nastavimo stvarati glazbu koja će vam se svidjeti”, riječi su Vlade Kalembera, “veseli nas da se novi singl ‘Opasno je ljubit ženu’ dugo vremena zadrži u hrvatskom radijskom eteru, a to nam daje i dat će nam dodatnu potvrdu da ste ga prihvatili s velikim srcem. Nadamo se da smo s novom pjesmom uspjeli napraviti hit, a na vama je da procijenite. Imajte na umu da je ljubav ono što nas pokreće, stoga poslušajte na streaming servisima naš novi album “Opasno je ljubit ženu” kojeg smo zaokružili s 10 zaista velikih pjesama i obilježite njima svoje sretne i emotivne trenutke.”

Nastala je situacija se nalazi na prvijencu grupe Groovetastic

U društvo najemitiranijih vratio se i trio Groovetastic. Riječ je o snimci Nastala je situacija (Aquarius Records/Shumica, broj 36), objavljenoj kao posljednji najavni singl debitantskog albuma Disco uzvraća udarac (Aquarius Records/Shumica).

Pjesma Nastala je situacija je ostvarila treći ulaz sastava Groovetastic na HR Top 40 i prvi nakon sedam mjeseci od singla Moje stanje ljubav je (Aquarius Records/Shumica).

“Radujemo se apsolutno svakom upadu na HR Top 40. Ovaj puta nam je to uspjelo sa singlom ‘Nastala je situacija'”, izjavio je Anđelko Preradović iz trija Groovetastic, “slavlje je višestruko. Nadam se da će pjesma ostati barem koji tjedan na listi i nadam se da vama neće nastati situacija.”

Prošlotjedni novi ulaz, suradnja Dražena Zečića i Lidije Bačić Lille Nemam više snage ni volje (Croatia Records) skokom od deset mjesta (s broj 17 na broj 7) ostvarila je najveći ovotjedni pomak. Najizdržljiviji singl i dalje imaju Nina Badrić i Petar Grašo, čiji duet Nemoj (Tonika/Aquarius Records, broj 28) broji 44. tjedan mjerenja emitiranja.


Prema podacima slušanosti po regijama, singl Rim tim tagi dim (Baby Lasagna, Universal Music Hrvatska) predvodi svih šest regija – Dalmacija, Grad Zagreb, Istra i Primorje, Slavonija, Središnja Hrvatska i Zagorje.

Pjesme s liste možete poslušati putem poveznica s portala top-lista.hr i pronaći u obliku playliste HRtop 40 na profilima Hrvatske diskografske udruge na servisima Apple MusicDeezer i Spotify.