Je li balans između privatnog i poslovnog života postao ‘hod po žici’?

Život je pun mogućnosti, ali i ograničenja. Jednostavan je to opis našeg svakodnevnog života, pogotovo u današnjem, užurbanom svijetu. Je li balans između privatnog i poslovnog života postao ‘hod po žici’, gdje pokušavamo uloviti ravnotežu ili je stavka koju moramo njegovati?

Kako bi dali odgovor na ovo vječito pitanje, MojPosao, kojim upravlja Alma Career Croatia u suradnji s organizacijom CESI provodi anketu s ciljem utvrđivanja stavova, potreba i poteškoća s kojima se susrećemo prilikom usklađivanja privatnih i radnih obaveza.

Mali pomaci su već vidljivi

Ova tematika posebno je izražena kod roditelja i žena čemu idu u prilog i podaci EIGE-a prema kojima su za vrijeme pandemije mogućnost rada od kuće više koristile osobe s djecom, posebno samohrani roditelji. Fleksibilni način rada te usklađivanje privatnog i poslovnog života sada je definirano i Europskim stupom socijalnih prava te strategijom rodne ravnopravnosti.

Na nacionalnoj razini Direktive su transponirane u hrvatsko zakonodavstvo, izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kojim je uvedeno pravo na očinski dopust i povećane naknade. Izmjene su uvedene i u Zakon o radu, putem kojih je roditeljima s djecom do 8. godine života i pružateljima/cama skrbi, omogućeno da privremeno rade od kuće temeljem dogovora s poslodavcem kao i da od poslodavca zatraže prilagodbu rasporeda radnog vremena i smanjenje broja radnih sati zbog obaveza skrbi. Zakon je također uveo neplaćeni dopust od 5 radnih dana godišnje za pružanje osobne skrbi članu obitelji/kućanstva zbog ozbiljnog zdravstvenog razloga.


izvor: MojPosao.net