U četvrtak kreće 71. Pula, evo kako izgleda jedan dan na Festivalu

Vrijeme je za 71. Pulski filmski festival i film pod zvijezdama!
Festival se svečano otvara u četvrtak, 11. srpnja svjetskim premijerama novih filmova Rajka Grlića i Nevija Marasovića, a večer zatvara tulum uz DJ Kovača u Domu hrvatskih branitelja
U četvrtak, 11. srpnja u 18 sati otvara se Festivalski centar u Domu hrvatskih branitelja nakon čega u obližnjem Istarskom narodnom kazalištu, kao uvod u otvaranje 71. Festivala, u 19 sati započinje svečana premijera romantične drame “Šlager” Nevija Marasovića s Lanom Barić i Jankom Popovićem Volarićem u naslovnim ulogama.

Trailer “Šlager”

Pred Arenom nas predvečer već tradicionalno dočekuje Puhački orkestar Grada Pule, slijedi svečano otvaranje koje će voditi Ida Prester, pozdravit ćemo brojne filmaše koji će proći ispred Arene, a od 22 sata gledamo svjetsku premijeru romantičnog trilera Rajka Grlića “Svemu dođe kraj” sa Živkom Anočićem i Jelenom Đokić u glavnim ulogama. Nakon filmskog programa selimo u Festivalski centar u Domu hrvatskih branitelja gdje od 23 sata započinje tulum uz DJ Kovača. Ulaznice za svečano otvaranje u Areni možete kupiti online ili na info punktu na Giardinima.

Trailer “Svemu dođe kraj”
Filmom protiv toplinskog udara
U ove vrele dane, kada nam najavljuju toplinski udar, pozivamo vas da nam se pridružite na nizu filmova i popratnih događanja u dobro klimatiziranim prostorima Doma hrvatskih branitelja, Kina Valli i Istarskog narodnog kazališta. Večeri, već znatno ugodnije, rezervirane su za Arenu te još dvije popularne lokacije na otvorenom – Ambrelu i Brijune.

Točan raspored prikazivanja filmova provjerite na internetskoj stranici Festivala, a napominjemo da se ulaznice naplaćuju samo u Areni, dok je ulaz na sve ostale lokacije slobodan.

Evo kako će izgledati jedan “tipski” dan na Festivalu!

Prijepodnevna filmska druženja u DHB-u
Gdje drugdje započeti dan nego u Festivalskom centru? Smješten u Domu hrvatskih branitelja, mjesto je druženja filmaša i publike na događanjima od jutra do kasno u noć. Festivalski dan započinje u 10 sati razgovorima s ekipama filmova iz Glavnog programa prikazanim večer ranije u Areni ili u Istarskom narodnom kazalištu. Potom u duelu “Točno u podne” doznajemo kako kritičari ocjenjuju pogledane filmove. Podsjetimo da će i novinari ocjenjivati filmove Glavnog programa, a o njihovom sudu svakodnevno ćemo vas obavještavati putem naših društvenih mreža.

Naravno, pozivamo i vas, dragu publiku, da glasate za svoje favorite što je tradicija Pule od početka Festivala. Glasački listići bit će podijeljeni gledateljima na prvoj i drugoj (repriznoj) projekciji.

Filmovi Glavnog programa u više termina
Jedan prosječan dan na Puli nastavlja se u nedavno obnovljenom Istarskom narodnom kazalištu, spremnom za svečane projekcije i potpun doživljaj filma. Tamo već u 11 sati kreće Glavni program Festivala – prva projekcija iz sekcije Manjinske koprodukcije, nakon koje slijedi razgovor s filmskom ekipom. Glavni program nastavlja se u 16 sati u Kinu Valli, drugim naslovom Manjinske koprodukcije, također uz filmsku ekipu i razgovor poslije filma. Hrvatski filmovi iz Glavnog programa prikazuju se u dva termina – prva svečana projekcija u prisustvu filmske ekipe je u 19 sati u INK-u, a druga u 21:30 u Areni.

U slučaju da ne stižete na glavne projekcije, svi naslovi iz natjecateljskog programa svakodnevno se repriziraju u Kinu Valli i INK-u u nekoliko poslijepodnevnih i jednom kasnovečernjem terminu.

Kino Valli od jutra do večeri
U Kinu Valli u 10 sati kreće Pulica, dječji program s komedijama i animiranim avanturama idealnim za obiteljska druženja, a nakon glavnih i repriznih projekcija natjecateljskog programa, te projekcija studentskih filmova, u 18 sati na rasporedu je Vremeplov, s restauriranim klasicima i filmovima koji tematiziraju povijest, prošlost i sjećanje. Slijedi Greater Adria, međunarodni program 71. Pule koji od 20 sati donosi šest uzbudljivih igranih i dokumentarnih naslova.

PulaPRO za filmske profesionalce
U drugom dijelu Festivala, od ponedjeljka, 15.7., do srijede, 17.7., intenzivira se program namijenjen akreditiranim filmskim profesionalcima PulaPRO koji se održava u Kinu Valli i Festivalskom centru. U prijepodnevnim terminima u Kinu Valli doznajemo što se novo sprema od filmova i TV serija u zemlji i regiji, na čak četiri ovogodišnja pitchinga.

Potom slijedi Pulski filmski forum u Festivalskom centru na kojem se susreću predstavnici audiovizualne zajednice koji će raspravljati o tome kako hrvatski film kotira na međunarodnim festivalima, što se s domaćim i nezavisnim naslovima događa nakon premijere kad krenu u nacionalnu kinodistribuciju, ali i koja je cijena bavljenja filmom u Hrvatskoj.

Doživite film pod zvijezdama
Večer na Pulskom filmskom festivalu rezervirana je za Arenu i doživljaj filma pod zvijezdama uz sedam naslova iz glavnog natjecateljskog programa, od kojih će mnogi u Puli imati svjetsku ili hrvatsku premijeru te uz šest svjetskih hitova iz programa PoPularna Pula.

Film pod zvijezdama na Festivalu možete doživjeti na još dvije lokacije – pod brijunskim nebom i na Ambreli. Na Brijunima se prikazuje selekcija naslova ovogodišnjeg Glavnog programa (karte za odlazak na Brijune kupuju se u Fažani u poslovnici NP Brijuni), a na Ambreli miljenici pulske publike, filmovi koji su kroz povijest Festivala osvojili nagradu Zlatna vrata Pule. Oba programa počinju u 21:30.

Tulumi za kraj dana
Na kraju dana u Festivalskom centru sjajan je niz koncerata iz večeri u večer, a svi započinju od 23 sata. Rasplesat ćemo se uz neke od najboljih domaćih i regionalnih glazbenika, od TBF-a, Buč Kesidija do Baby Lasagne. Proučite što smo vam sve pripremili u glazbenom programu i pozovite ekipu da nam se pridruži na podiju jer ulaz na tulume 71. Pule je slobodan.

Kao dio globalne ekološke akcije “Srpanj bez plastike”, Pulski filmski festival uvodi konkretne mjere. Koje korake smo poduzeli u smanjenju svog “ekološkog otiska” i kako nas u tome može podržati publika?

Ulaznice i akreditacije su digitalne, a ulaznice za Arenu na dan projekcije postaju i autobusne karte za sve gradske linije Pulaprometa od 19:00 do 04:00, tako da posjetitelji Festivala mogu što jednostavnije i više koristiti gradski prijevoz. Jednokratne plastične čaše u Areni zamjenjuju se višekratnim perivim čašama koje se mogu vratiti na šanku u Areni, uz povrat kaucije, ili sačuvati kao suvenir, dok su posude za odvajanje otpada dostupne na svakoj festivalskoj lokaciji. Za #srpanjbezplastike Festival je smanjio i tiskanje plastičnih akreditacija za dvije trećine, tisak na cerade zamijenio je tiskom na papiru, a dio tiskanih materijala otisnuo je na recikliranom papiru.

U održivijem izdanju Pulskom festivalu veliku pomoć pružaju gradske tvrtke Pulapromet i Herculanea, Udruga Zelena Istra i sponzori – festivalska kava MONTE sa svojom kartonskom i drvenom galanterijom te kompostabilnim kapsulama, JANA koja je veliki dio PET ambalaže zamijenila staklom, JYSK koji nije tiskao letke nego informacije o proizvodima nudi jednostavnim skeniranjem QR koda te JAMESON, koji proizvode na Festivalu predstavlja isključivo u papirnatim čašama.