Za filmoljupce – uskoro počinje Zagreb Film Festival

Deveto izdanje Zagreb Film Festivala (http://www.zagrebfilmfestival.com/) održat će se od 16. do 23. listopada 2011. godine. Program će se moći pratiti na više zagrebačkih lokacija – u kinima Europa, Tuškanac i Dokukinu Croatia te u Zagrebačkom plesnom centru koji će za potrebe festivala na tjedan dana postati atraktivna kino-dvorana. Dio programa prikazivat će se i u Muzeju suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Šireći se preko …Save, Zagreb Film Festival se više nego ikad suživljava s gradom te ostaje najveći i najvažniji filmski festival za Zagrepčane i njihove posjetitelje. Na festivalu će biti prikazano oko 90 filmova u 7 programa!

GLAVNI PROGRAM (kino Europa, kino Tuškanac, Dokukino Croatia) i ove godine donosi nove debitanske naslove – očekuje nas 12 dugometražnih igranih, 10 kratkih igranih te 16 dokumentarnih filmova. Filmovi u konkurenciji se natječu za nagradu festivala – Zlatna kolica.
KOCKICE (kino Tuškanac) je natjecateljski program hrvatskih kratkih igranih filmova kojemu je cilj promovirati i poticati domaću filmsku produkciju.
BIBIJADA (kino Europa, MSU) već petu godinu za redom brine o najmlađoj publici – i ove godine donosi pet filmova namijenjenih djeci različitih uzrasta, pet naslova svjetskih kinematografija. Cilj je ovog programa približiti film djeci i i potaknuti ih na ritual odlaska u kino.
MOJ PRVI FILM (Zagrebački plesni centar), inspiriran istoimenom knjigom Stephena Lowensteina, ove godine doživljava svoje peto izdanje. Selektor programa je filmski kritičar i urednik Nenad Polimac. U fokusu ovogodišnjeg programa Moj prvi film su danski redatelji čije prvijence prikazujemo u Zagrebačkom plesnom centru.
VELIKIH 5 (kino Tuškanac, MSU) program je aktualnih filmova 5 velikih europskih kinematografija koji je osvojio zagrebačku publiku i postao jedan od najposjećenijih popratnih programa. U Zagreb donosi novi europski film iz Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije + film iz zemlje gosta Austrije.
SEKSUALNA EDUKACIJA NA FILMU (Zagrebački plesni centar) program je u selekciji filmskog kritičara Daniela Rafaelića koji predstavlja filmove snimljene kroz 20. stoljeće u različitih društvenim prilikama, a kojima je cilj edukacija o seksualnosti.
RED WESTERNS (Zagrebački plesni centar) predstavlja uratke iz specifičnog žanra komunističkog vesterna snimljene u istočnoj Europi tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koji su funkcionirali kao odgovor komunista na dekadentni žanr američkih vesterna. Potonji je program realiziran u suradnji sa Ludmilom Cvikovom i filmskim festivalom u Rotterdamu.
VIŠE INFORMACIJA POTRAŽITE NA: http://www.zagrebfilmfestival.com/