Neno Belan najizvođeniji po godišnjem izvješću HDS ZAMP-a za 2012.

belan na slici Martinjak_Pecotic_Nincevic_Belan_Bastiancic

Na predstavljanju Godišnjeg izvješća HDS ZAMP-a za 2012. evidentirano je više od milijun izvođenja za oko 228 tisuća korištenih glazbenih djela. Uz te brojke, porastao je i broj poslovnih korisnika glazbe na više od 42 tisuće.
Najveći udio u naplati odnosio se na prava javnog priopćavanja. Prihodi od tih tzv. malih prava u odnosu na prethodnu godinu porasli su 1 posto, a gotovo pola toga naplaćeno je od televizijskih i radijskih postaja te od kabelske retransmisije. Slijedi naplata od poslovnih korisnika (hoteli, klubovi, ugostitelji, trgovci i sl.) i naplata od koncerata.

U top 10 hrvatskih autora 2012. godine po zaradi ušli su, abecednim redom po prezimenima: Neno Belan, Miro Buljan, Boris Đurđević, Husein Hasanefendić, Tonči Huljić, Vjekoslava Huljić, Samir Kadribašić, Nenad Ninčević, Ante Pecotić i Zlatan Stipišić Gibonni. Uz neke od njih, na predstavljanju su bili i brojni drugi skladatelji, posebno oni s liste 10 najviše emitiranih djela. Na vrhu tog popisa je pjesma „Oceani ljubavi“ autora Nene Belana. „Ugodno sam iznenađen činjenicom da je pjesma postigla ovaj uspjeh. To je još jedan poticaj da radim kvalitetne pjesme iza kojih stojim. Drago mi je da je predstavljanje izvješća rada našeg Društva i službe ZAMP ovako dobro popraćeno jer to pokazuje da jača interes i za intelektualno vlasništvo. Nadam se time jača i svijest o važnosti poštivanja autorskih prava.“ rekao je tim povodom Neno Belan

izvor HDS ZAMP