ORIGINAL ALBUM COLLECTION BIJELOG DUGMETA-

 

dugme
Croatia Records ponosno predstavlja prvo izdanje u novoj ediciji “Original Album Collection”, šesterostruki box set originalnih albuma jednog od najvećih rock bendova s ovih prostora, Bijelog Dugmeta. Riječ je o ediciji u kojoj će se unutar box setova objavljivati neka od najvažnijih originalnih izdanja najboljih bendova i autora iz naše bogate glazbene povijesti.Bijelo Dugme jedan je od najvećih rock’n’roll bendova s područja bivše Jugoslavije i djelovao je više od dvadeset godina tijekom kojih su prokrčili put brojnim bendovima iz Sarajeva, Zagreba i Beograda. Kroz Dugme je tijekom godina rada prošlo mnogo vrsnih glazbenika i pjevača, ali utemeljitelj i vođa benda je bio i ostao Goran Bregović. Uz njega, najveću karizmu nosio je Željko Bebek, koji je također postao zaštitni znak Bijelog Dugmeta.

Prvi box set sadrži šest najvažnijih studijskih albuma Bijelog Dugmeta, počevši od debut albuma “Kad bi’ bio bijelo dugme” (1974.) preko “Šta bi dao da si na mom mjestu” (1975.), “Eto! Baš hoću!” (1976.), “Bitanga i princeza” (1979.), “Doživjeti stotu” (1980.) do “Uspavanka za Radmilu M.” (1983.).

Album prvijenac “Kad bi’ bio bijelo dugme” s pjesmama “Kad bi’ bio bijelo dugme”, “Selma”, “Ne spavaj mala moja muzika dok svira” i “Sve ću da ti dam samo da zaigram” imao je odličnu startnu prodaju, a zasluge za provokativan omot idu Draganu Stefanoviću koji je zaslužan i za buduća grafička rješenja. Ugledni zagrebački novinar i kritičar Dražen Vrdoljak prozvao je zvuk Bijelog Dugmeta pastirskim rockom, a taj termin obilježio je ostatak njihove karijere.

Drugi album “Šta bi dao da si na mom mjestu” sniman je 1975. godine u Londonu s producentom Neil Harrisonom. Tekst za naslovnu pjesmu napisao je Duško Trifunović, a autor ostalog materijala bio je Bregović. Udarni hitovi bili su “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”, “Došao sam da ti kažem da odlazim” i “Ne gledaj me tako i ne ljubi me više”. Upakirana u raskošan omot, ploča je imala veću cijenu od uobičajene, ali je ipak za kratko vrijeme prodana u više od 200.000 primjeraka. Zbog njih je Jugoton stvorio kategoriju dijamantske ploče jer su prvi dostigli tako visoke naklade.

Treći album “Eto! Baš hoću!” sniman je u Londonu s istim producentom, Neilom Harrisonom. Na ploči se našla balada “Sanjao sam noćas da te nemam”, kao i “Loše vino” iz repertoara Zdravka Čolića (muzika Bregović, tekst Arsen Dedić), jednostavna “Ništa mudro” i folklorom inspirirane “Slatko li je ljubit tajno” i “Dede, bona, sjeti se, de, tako ti svega”.

Ploča “Bitanga i princeza” se u prodaji pojavila početkom 1979. godine i proglašena je njihovim prvim, zaista zrelim albumom. Urbana, potpuno lišena folk utjecaja, donijela je pored pjesmama “Na zadnjem sjedištu mog auta”, “Bitanga i princeza”, “Ala je glupo zaboravit njen broj” i snažne, emotivne balade “Kad zaboraviš juli” i “Ipak poželim neko pismo” u kojima su ih pratili simfonijski orkestar i zbor. Aranžman za “Sve će to mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš” napisao je Ranko Rihtman, a za “Kad zaboraviš juli” Vojkan Borisavljević. Produkciju je radio Neil Harrison. Ploča je nakladom, oborila sve prethodne rekorde, a proglašena je i pločom godine. Naravno, i turneja je bila uspješna.

Krajem 1980. godine objavili su ploču “Doživjeti stotu” nastalu pod utjecajem novog vala. Ploču je prvi put producirao Bregović. Osim pjesama “Pristao sam, biću sve što hoće” i “Pjesma mom mlađem bratu”, ostale pjesme su u duhu novog vremena. U temama “Ha ha ha” i “Tramvaj kreće” (ili kako biti heroj u ova šugava vremena), Bregović prvi put nudi političku obojenost, što je bila karakteristika novovalnih grupa. Turneju po Jugoslaviji započeli su u Sarajevu, a završili je 5. travnja u zagrebačkom klubu Kulušić.

U veljači 1983. Bijelo dugme objavljuje album “Uspavanka za Radmilu M.” kojim se Bregović planirao oprostiti od publike i nakon turneje raspustiti grupu. Kao gost, na snimanju je sudjelovao i fenomenalni gitarist Vlatko Stefanovski. Hit pjesma bila je “Kosovska” otpjevana na albanskom jeziku, koju je Bregović napravio na osnovu iskustava iz vojske, a bila je intrigantna, pa i malo provokativna zbog turbulentnog političkog stanja na Kosovu.

Svaki CD nalazi se u kartonskom ovitku baš kao i na originalnom LP-u, a uz šest CD-ova na kojima se nalazi čak 47 pjesama, box set sadrži i bogato opremljenu knjižicu s kompletnom grafičkom opremom originalnih ploča. Svi albumi su digitalno remasterirani tako da će svi poznavatelji ovog kultnog benda, kao i mlađe generacije koje će ga tek otkriti, uživati u sjajnom zvuku.

Cijena šesterostrukog box seta s knjižicom je samo 99 kuna, a box set se može naći u svim trgovinama Croatia Recordsa, ostalim glazbenim trgovinama.