Joe Filisko & Eric Noden- blueseri iz Chicaga stižu u Hrvatsku

flisko
 
      “Roots duo” iz Chicaga – Joe Filisko i Eric Noden po četvrti put dolaze u Hrvatsku. Zahvaljujući Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, koncerte će održati u Zaboku (10.10., Multimedijalni centar, u sklopu prvog “Zagorje Blues Etno Festivala”) i Sisku (11.11., Siscia Jazz Club). Riječ je o glazbenicima koji su posvećeni izvedbi autentičnog bluesa kakav se svirao u prvoj polovici 20 stoljeća: akustična varijanta delta bluesa s elementima country bluesa i ragtimea te folk glazbe. Zajedno nastupaju od 2001. godine, a do danas su objavili tri nosača zvuka “Live” (2005), “I.C. Special” (2010) i “Missed Train Blues” (2012).

 


       Novi album Filiska i Nodena “On the Move” izlazi početkom sljedeće godine, ali njegova promocija kreće već sada pa će hrvatski blues zaljubljenici eksluzivno moći čuti i nekoliko novih, još neobjavljenih pjesama. ”Čast nam je vratiti se u Hrvatsku. Publika u Vašoj zemlji cijeni ugođaj i dušu naše glazbe”, napominje Joe Filisko.
 Joe Filisko je vrhunski svirač usne harmonike te jedan od najcjenjenijih blues edukatora. Za Filiska kažu da je trenutno „najveći autoritet dijatonske usne harmonike na planeti“ ili ga opisuju riječima: „Čovjek s najvećim utjecajem na razvoj usne harmonike u zadnja dva desetljeća“.
       Eric Noden je pak gitarist i pjevač koji je koncertno aktivan 20 godina. Inspiraciju je pronašao u pionirima blues glazbe; Robert Johnson, Reverend Gary Davis i Charley Patton neki su od njih. Svira akustičnu i resonator gitaru. Majstor je upotrebe slide-a i otvorenih štimova. Zvuk koji izlazi iz njegovih instrumenata mješavina je ragtime, blues, folk i New Orleans stilova.