‘Prava stvar’ – više od kazališne predstave, premijerno 6. studenoga

prava

Mala scena obilježava 25 godina postojanja novom premijerom naslova kojim je i započela svoj život, nudeći publici cjeloviti ‘Paket urbane kulture’.
Nakon 25 godina postojanja i više od 100 premijera sa preko 500 suradnika, najuspješnije hrvatsko neovisno kazalište, Mala scena, još uvijek je predvodnik inovacijski trendova u domaćem kazališnom životu.Četvrt stoljeća postojanja obilježit će neprekidnim nizom od 30 uzastopnih izvedbi svjetskog hita, čija se premijera upravo sprema na Broadwayu, a kojim su kazalište i otvorili. Riječ o drami Toma Stopparda, ‘Prava stvar’, koja će u Maloj sceni biti premijerno izvedena 6. studenoga te potom igrati uzastopno 30 puta i – nikad više.«Prava stvar bila je i ostala izraz naših razmišljanja o umjetnosti, kazalištu, ali i o odnosima koji vladaju među kazališnim umjetnicima, a koji su imanentni svakoj kazališnoj sredini u svakom vremenu. 25 godina nakon što je na otvorenje Male scene došlo tek troje posjetitelja i – glasoviti Tom Stoppard, vraćamo se istom tekstu, ali s posve novom generacijom glumaca’», najavio je predstavu njezin redatelj i osnivač kazališta Mala scena, Ivica Šimić na  konferenciji za medije.U novoj hrvatskoj produkciji ‘Prave stvari’ zaigrat će tako Jelena Veljača, Dražen Čuček, Jasna Bilušić, Frane Perišin, Mislav Čavajda, Lana Helena Hulenić i Marko Hergešić, dok će gotovo istovremeno na Broadwayu identične uloge tumačiti Maggie Gyllenhaal, Ewan McGregor, Cynthia Nixon, Josh Hamilton, Maggie Gyllenhaal, Alex Breaux i Madeline Weinstein.
 

Zagrebačku produkciju prati, međutim, i posebna paleta pogodnosti, nazvana ‘Paket urbane kulture’, a u sklopu kojeg će posjetiteljima svake od 30 ekskluzivnih izvedbi u pauzi biti točen šampanjac, za izvedbe utorkom i četvrtkom u cijenu ulaznica osiguran i baby-sitting, dok posjetitelji koji na predstavu dolaze vlakovima Hrvatskih željeznica ostvarivati i popust na prijevoz i na sam kazališne ulaznice. Svaku večer prije predstave vlasnici ulaznica za predstavu u odabranim trgovinama Centra Kaptol mogu kupovati uz 15 % popusta, odabrati jedan od parfema predstave iz palete brandova Histoire du Parfums, dok se ženski dio publike nakon izvedbi uz besplatno piće dobrodošlice može opustiti u obližnjem History clubu.To je tek dio popratnih akcija što ih je Mala scena osmislila ne bi li odlazak na predstavu ‘Prava stvar’ doista učinila velikim doživljajem za sve svoje gledatelje, dok su jednako unikatnim i dragocjenim iskustvo rada na predstavi ocijenili i svi njezini izvođači.‘Prava stvar’ propituje odnose u kazališnom svijetu, ali i one muško-ženske,  etičnost u ljubavi poslu, te granice mašte i stvarnosti. U središtu joj je radnje oženjeni pisac koji se zaljubljuje u glavnu glumicu nove produkcije vlastitog dramskog teksta, a koji se bavi – brakom na rubu kolapsa.Drama je praizvedena londonskom kazalištu Strand,16. studenog 1982. u režiji Petera Wooda s Rogerom Reesom i Felicity Kendal u glavnim ulogama. Sedam godina kasnije i pet godina nakon premijere na Broadwayu (s Jeremyjem Ironsom i Glenn Close) održana je i hrvatska premijera u Maloj sceni i to 8. prosinca 1989. u režiji Ivice Šimića, scenografiji Dinke Jeričević te s Brankom Supekom i Vitomirom Lončar u glavnim ulogama.