VIŠNJA MAŽURAN PREDSTAVILA ALBUM U EDICIJI “VELIKI HRVATSKI INTERPRETI”

vm

U prepunoj dvorani zagrebačkog Europskog doma predstavljen je album “Veliki hrvatski interpreti: Višnja Mažuran”. Predstavljanje albuma otvorila je kreativna direktorica Croatia Recordsa, Nikolina Mazalin, koja je pohvalila suradnju s jednom od najboljih hrvatskih čembalistica i pijanistica te je istaknula da je Višnja Mažuran na spremanju albuma radila godinu dana. Dodala je kako joj je bila iznimna čast raditi s takvom umjetnicom te se nada da će i dalje odlično surađivati.

O suradnji s Višnjom Mažuran govorio je i maestro Vladimir Kranjčević koji je za nju imao samo riječi hvale. Osim činjenice da je album odlično snimljen, maestro Kranjčević je svratio pažnju i na njenu dugogodišnju karijeru te velike uspjehe koje je tijekom karijere ostvarila. Na kraju predstavljanja albuma se okupljenima obratila sama Višnja Mažuran te je istaknula da ovaj album označava i presjek njene karijere i života.

‘Bilo bi prejednostavno da vas jedna CD može ocrtati kao umjetnicu. Ja sam puno snimala i ovo je samo jedan izbor, ali čini mi se da je toliko dobar da se može upoznati cijeli moj umjetnički i kreativni put i različita stilska razdoblja. Počinjem s francuskom glazbom Couperina i Rameaua, zatim izbor iz Bachovih dijela, pa rana klasika i Haydn, a završava s Mozartom na klaviru. Čini mi se da to zaista može upotpuniti sliku o nekom umjetniku. Neizmjerno sam počašćena što sam ušla u ovu ediciju koja se pojavila u pravi čas.’

Sjajna umjetnica Višnja Mažuran vlasnica je brojnih glazbenih nagrada, među kojima je i diskografska nagrada Porin. Njena karijera traje već gotovo pet desetljeća, a broj odsviranih koncerata se približava brojci 2700. Višnja Mažuran višestruko je nagrađivana za svoje umjetničke domete (Trnina, Lukačić, Orlando, Nazor, Nagrada grada Zagreba, Kantor), a 2006. godine primila je i predsjedničko odlikovanje za doprinos u kulturi, Danicu hrvatsku s likom Marka Marulića. Na Glazbenoj akademiji u Zagrebu utemeljila je katedru za čembalo i osmislila plan i program studija.

Preko trideset godina djelovala je sa Zagrebačkim solistima kao solistica i continuo čembalistica, te s njima proputovala svih pet kontinenata. Nastupila je u najjačim svjetskim središtima, gdje posebno treba izdvojiti Paris (Salle Pleyel), Washington (Kennedy Center), Toronto (Eaton Centar), Madrid (Teatro Real) i Salzburg (Mozarteum), a partneri u Bachovim trostrukim koncertima bili su joj među mnogima i Henryk Szering, Felix Ayo, Pavel Vernikov, James Galway i Irena Grafenauer.