Objavljene nominacije za Teatar.hr Nagrade publike

 

teatar

Nakon jednomjesečnog glasanja kazališnih gledatelja,  u zagrebačkom HNK objavljena su imena nominiranih za Teatar.hr Nagrade publike, godišnja priznanja za postignuća u izvedbenim umjetnostima. Više od 34.000 glasova odlučilo je o nominacijama za ovogodišnje Teatar.hr Nagrade publike. Sama dodjela održat će se 21. studenoga u zagrebačkoj Tvornici kulture, a prethodit će joj, 10. studenoga, velika humanitarna akcija u javnost dosad nepoznatom prostoru HNK Zagreb.U tzv. prednominacijskom razdoblju koje je trajalo od 1. do 31. listopada pristiglo je 34.227 glasova, slijedom kojih su odabrani nominirani u deset kategorija, od one za najbolju predstavu do skandala godine. Tko će među njima nagrade i osvojiti odlučit će opet publika u drugom krugu on-line glasanja, koje na adresi nagrada.teatar.hr traje do 20. studenoga u 12 sati.
 

 
Kako Teatar.hr ove godine obilježava 15 godina postojanja, u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu 10. studenoga organizira dobrotvornu prodajnu izložbu u dosad za javnost nedostupnom i gotovo posve nepoznatom prostoru podzemnog hodnika zagrebačkog HNK.
Prihod od prodaje eksponata namijenjen je organizaciji dolaska djece iz domova za nezbrinutu i ugroženu djecu Zagreba i Zagrebačke županije na blagdansku predstavu u samom HNK, dječju operu ‘Ivica i Marica’ 18. prosinca, kao i razgled kazališta ispred i iza kulisa pod vodstvom ansambla predstave.
 «Veliko nam je zadovoljstvo što u ovom projektu surađujemo sa središnjim nacionalnim kazalištem, te što ćemo zajedničkim snagama upravo u toj kući ponuditi jedinstveno blagdansko, ali i kulturno iskustvo, publici koja za njega – nažalost – najčešće biva uskraćena.», najavila je urednica portala Teatar.hr, Nora Krstulović.
«Veselimo se projektu u kojem ćemo s Teatrom.hr otvoriti za javnost takozvani ‘tunel’ u našem teatru te organizirati dobrotvornu izložbu za onu publiku koja najčešće nije u prilici posjećivati našu kuću. Želja mi je da HNK bude otvoreno kazalište, koje će svojim programom, ali i svojim akcijama, pa i novim  načinima kominikacije, privlačiti najrazličitiju publiku i tako postati mjesto važno ne samo u umjetničkim, već i u društvenim rasporedima našega grada», rekla je o suradnji HNK Zagreb i portala Teatar.hr na ovom humanitarnom projektu, intendantica središnje nacionalne kuće, Dubravka Vrgoč.

Ova humanitarna izložba ujedno će označiti i početak najkazališnijeg razdoblja u godini, koje će nakon Noći kazališta kulminirati dodjelom Teatar.hr Nagrada publike za koju su nominirani:

predstava godine
 
nagrada se dodjeljuje za najbolju predstavu po izboru publike bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima, te one namijenjene odraslima
 
 

    Ana Karenjina (HNK Osijek)
    Ana Karenjina (HNK Zagreb)
    Dream of life (Hotel Bulić)
    Hamlet (ZKM)
    Tri sestre (Gavella)

 
izvođač godine
 
za nagradu mogu konkurirati svi izvođači iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođač ne mora biti hrvatski državljanin.
 

    Guilherme Gameiro Alves
    Dražen Čuček
    Ozren Grabarić
    Krešimir Mikić
    Stipe Kostanić

 
izvođačica godine
 
za nagradu mogu konkurirati sve izvođačice iz produkcija koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira jesu li igrali glavne ili sporedne uloge, te da li su ih ostvarili u dramski, plesnim, opernim ili nekim drugim formama. Izvođačica ne mora biti hrvatska državljanka.
 

    Senka Bulić
    Sandra Lončarić Tankosić
    Edina Pličanić
    Ivana Roščić
    Nina Violić

 
redatelj / koreograf godine
 
za nagradu mogu konkurirati samo samo oni redatelji odnosno koreografi koji su neosporno glavni autori predstave, dakle ne i npr. koreografi u dramskim predstavama. Za nagradu mogu konkurirati i autori koji nisu hrvatski državljani/državljanke.
 

    Saša Božić
    Ivica Buljan
    Leo Mujić
    Dora Ruždjak Podolski
    Staša Zurovac

 
dramski tekst godine
 
za nagradu mogu konkurirati samo originalni tekstovi za izvedbu – drame, postdrame i nedrame, ali ne i adaptacije, hrvatskih državljana i državljanki, a koji su praizvedeni u zadanom razdoblju, u skladu s temeljnim propozicijama nagrade.
 

    Dječak koji je tražio zmaja – Kristina Gavran
    Ispočetka – Mislav Brečić
    Snajper – Damir Karakaš
    Tragična smrt ekonomskog analitičara – Vedrana Klepica
    Žene u crvenom – Davor Spišić

 
neovisno kazalište godine
 
nagrada se dodjeljuje za ukupna postignuća u sezoni, a za nju konkurirati mogu samo pravni subjekti upisani u Očevidnik kazališta, kao i plesne skupine u čijem vlasništvu ni na koji način ne participiraju država ili jedinice lokalne samouprave.
 

    BADco.
    de facto
    Hotel Bulić
    Mala scena
    Rugantino

 
festival godine
 
nagrada se dodjeljuje za najbolje osmišljenu i realiziranu sezonu festivala u regiji, odnosno u zemljama bivše Jugoslavije.
 

    BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival
    FEN – Festival neovisnih kazališta i kazališnih družina u RH
    Festival novog cirkusa
    IKS festival
    Tjedan suvremenog plesa

 
osoba godine
 
za nagradu mogu konkurirati svi profesionalci članovi hrvatskih strukovnih udruga s područja izvedbenih umjetnosti, izvođači i autori predstava koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, kao i ravnatelji i drugo osoblje subjekata upisanih u Očevidnik kazališta, kao i plesnih skupina i festivala. Nagrada se dodjeljuje za pozitivna postignuća u nominacijskom razdoblju, a nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani.
 

    Snježana Banović
    Oliver Frljić
    Ana Karić
    Matija Meić
    Tena Štivičić

 
najprecjenjenija predstava godine
 
nagrada se dodjeljuje predstavama čiji je doživljaj, po sudu publike, u golemom nesrazmjeru s medijskom i kritičkom recepcijom iste. Za nagradu mogu konkurirati sve predstave koje zadovoljavaju temeljne kriterije nagrade, bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku, odnosno za nju istovremeno konkuriraju i dramske i operne i plesne predstave, kao i one namijenjene djeci mladima i one namijenjene odraslima.
 

    Aida (Splitsko ljeto)
    Dundo Maroje (DLJI)
    Hamlet (ZKM)
    Orašar (HNK Osijek)
    Osmi povjerenik (Gavella)

 
skandal godine
 
u konkurenciju ulaze osobe i događaji koji su na negativan način obilježili hrvatske izvedbene umjetnosti i sustav njihova funkcioniranja u nominacijskom razdoblju. Nominirane osobe moraju biti hrvatski državljani, dok eventualni pravni subjekti moraju biti registrirani u Hrvatskoj u skladu s primjenjivim propisima.