Turski nogometaš Ilhan Mansiz kliže na Zlatnoj pirueti

 

nog

Najstarije svjetsko klizačko natjecanje, Zlatna pirueta Zagreba, u svojoj povijesti dugoj 47 godina ugostila je niz najvećih svjetskih zvijezda, ispričala nevjerojatne priče, a jedna sasvim neobična dogodit će se i ove godine. 47. izdanje Zlatne piruete održat će se od 4. do 6. prosinca 2014. godine, a u Ledenoj dvorani zagrebačkog Doma sportova klizati će i jedan poznati – nogometaš!Bivši turski reprezentativac, danas 39-godišnjak, Ilhan Mansiz, nakon završetka nogometne karijere 2008. godine, zaludio se umjetničkim klizanjem i sada svoju zemlju predstavlja u sportskim parovima s partnericom Olgom Bestandigovom. Klizati je počeo tek u 33. godini kada se natjecao u turskoj emisiji Buzda Dans također s Olgom u koju se i zaljubio i s kojom je pobijedio u showu.


– Naš cilj je predstavljati Tursku na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Želim biti jedini sportaš koji se natjecao na Svjetskom nogometnom prvenstvu i Zimskim olimpijskim igrama.Želja mu se nije ispunila. Bar ne za Soči, no Ilhan očito ne odustaje. U Zagrebu želi izboriti nastup na Europskom prvenstvu koje je na rasporedu u siječnju u Švedskoj, a Zlatna pirueta ove godine ima posebnu ulogu jer se na njoj skupljaju kvalifikacijski bodovi i za EP i za Svjetsko prvenstvo u Kini.
Ilhan je između ostalih bio igrač Bešiktaša, druge ekipe Herthe i Kölna, japanskog Vissel Kobea… No, nogometni svijet najbolje ga je upoznao na Svjetskom prvenstvu 2002. u Koreji i Japanu na kojem je Turska osvojila broncu. U četvrtfinalu protiv Senegala Mansiz je ušao u igru u 67. minuti kao zamjena za legendarnog Hakana Süküra i zabio zlatni gol u 94. minuti. U utakmici za treće mjesto Turci su sa 3:2 dobili Južnu Koreju, a Ilhan je prvo asistirao Süküru za i danas najbrži gol u povijesti SP-a (10.89 sekundi), a onda i sam dva puta zabio.Ide li mu bolje s loptom ili u klizaljkama, moći ćemo uskoro vidjeti uživo u Ledenoj, baš kao i niz najvećih klizačkih zvijezda.

U Zagreb dolaze klizačice i klizači iz 22 zemlje svijeta, a među njima olimpijski, svjetski i europski medaljaši. Pirueta je ponovo pripremila tri dana klizačkog spektakla!