Briljantni Di Meola, od Return to Forever do mladenačkog sna – Beatlesa

di-mola
Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, briljantni gitarist Al Di Meola koji je osvojio najviše nagrada prestižnog Guitar Player Magazinea 21. svibnja nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s programom “Al Di Meola Plays Beatles & More”. Obradivši Beatlese na albumu “All Your Life” Di Meola je ostvario dugo snivani san i odao počast bezvremenskoj glazbi liverpulske četvorke.
Glazbeni put Al Di Meole isprva je obilježen njegovim specifičnim sviranjem jazz fusion gitare da bi u kasnijim, zrelijim fazama, pokorio mnoge druge stilove. Rođen je 22. lipnja 1954. u Jersey Cityju, ranih 70-ih kratko studira na Berklee School of Music u Bostonu prije nego je 1974. pozvan u fusion skupinu Return to Forever velikog Chicka Coreae. Bilo je to vrijeme najvećeg komercijalnog uspjeha sastava Return to Forever s izdanjima kao što su “Where Have I Known Before” (1974.), “No Mystery” (1975.) i “Romantic Warrior” (1976.) koja je pokorila U.S. Top 40. Upravo u to vrijeme Di Meola odlučuje započeti solo karijeru i napušta band. Ono što je uslijedilo ostat će zapisano u analima glazbe kao najvrijednije snimke gitarističkog jazz fusiona ikada: “Land of the Midnight Sun” (1976.), “Elegant Gypsy” i “Casino” (1977.) te “Splendido Hotel” (1979). Godine 1980. Di Meola se udružuje s kolegama, također gitarističkim veličinama, Johnom McLaughlinom i Pacom de Lucíom za koncert i live album “Friday Night in San Francisco”.
Osamdesete i devedesete Di Meoli donose brojna priznanja, a on predano snima i objavljuje albume. Afirmiravši se kao briljantni gitaristički virtuoz, Di Meola je surađivao s najvećim imenima današnje glazbe i to svih stilova, od Herbieja Hancocka, Luciana Pavarottija, Phila Collinsa, Waynea Shortera do Santane, Jacoba Pastoriusa, Franka Zappe, Stevieja Wondera, Jimmyja Pagea, Miltona Nascimenta i mnogih drugih. Devedesetih godina Di Meola okreće stranicu napuštajući fusion i priklanjajući se akustičnom world-musicu što se očituje u izdanjima “World Sinfonia”, “Di Meola Plays Piazzolla” i “Heart of the Immigrants”. Do današnjeg dana Di Meola nastavlja tim eklektičnim putem pa tako, među ostalim, 2011. objavljuje album inspiriran Latino glazbom “Pursuit of Radical Rhapsody” na kojem ugošćuje basista Charlieja Hadena i kubanskog pijanista Gonzala Rubalcaba. “All Your Life”, snimljen u Abbey Road studiju, njegov je aktualni album o kojem kaže: „Zatvorio sam krug s ovim projektom Beatles. Započeo sam obožavajući Beatlese i nikad ih nisam prestao voljeti, baš kao i mnogi drugi gitaristi moje generacije. U međuvremenu, bavili smo se glazbom kojom smo gradili naše karijere – fusion, jazz…Svi smo željeli usavršiti vlastito umijeće. No, kad se vratiš glazbi Beatlesa, to je kao da netko govori: ‘Hej, čovječe, ovo je još uvijek suvremeno! Sve što su radili.'”

ULAZNICE AL DI MEOLA:
Svoje ulaznice za koncert gitarističke zvijezde, 21. svibnja u 20 sati, potražite u Aquarius Music Shopu u Zagrebu – Varšavska 13, na blagajni Lisinskog ili na on-line putem www.ulaznice.hr. Cijene ulaznica: 200/230/260/300 kn