Pogreške na intervjuu koje morate izbjegavati

Poslanim životopisom i molbom osvojili ste potencijalnog poslodavca i osigurali si poziv na intervju? Čestitamo!
Ako želite ostaviti što bolji dojam i osigurati si razgovor za posao, pokušajte ne napraviti ove pogreške:
Kritizirati bivšeg poslodavca.Negativan stav usmjeren prema bivšem poslodavcu pokazuje da ste negativna osoba koja iza sebe vuče dijelove prošlosti kojih se nikako ne može riješiti. Također, poslodavac će se zapitati što ćete pričati o njima ukoliko zaposli baš vas.Također, ostavit ćete dojam da ste jedna od onih osoba koji neprestano ogovaraju svoje kolege i nemaju za njih riječi hvale. Budite pozitivni i nemojte spominjati kako ste se s bivšim šefom razišli u lošim odnosima.Propustiti pokazati vlastite kvalifikacije  .Na razgovoru za posao ispitivači će vas pitati pitanja kroz koja ćete moći dokazati svoje kvalifikacije i pokazati da imate sve potrebno za obavljanje posla. Najčešća pogreška koju posloprimci čine je da zaborave odgovor potkrijepiti primjerima, detaljima i postignutim rezultatima.

Tijekom intervjua vam se otvara prilika da kroz mjerljive kriterije pokažete kako je bivši poslodavac profitirao od vas i vašeg rada. Kvalitetnim odgovorima pokazujete da ste predano pristupali bivšem poslu i da ste jasno znali koja su vaša zaduženja.  
Priložiti preporuku koju su napisali vaši roditelji!

Jednom kada pristupe tržištu rada, pojedinci misle da im dobru preporuku mogu napisati i roditelji ili bake i djedovi, referirajući se na činjenicu da ih oni ipak najbolje poznaju. Pogrešno! Poslodavce zanima vaša osobnost, ali u okvirima radnog okruženja, a ne obiteljskih priča ili razmirica. Ukoliko pošaljete takav dokument u prijavi, sigurno nećete biti shvaćeni kao ozbiljan kandidat.

Navodite kontakte osoba koje su zaista voljne reći par lijepih riječi o vama, ili ako vam je to prvi posao, pokušajte zatražiti mentora s fakulteta ili profesora s kojim ste imali bliski odnos da jamči za vas da ste zaista dobar kandidat.
Komentirati poslodavca na društvenim mrežama

 Svima je dobro poznato da mnoge kompanije koriste društvene mreže prilikom donošenja odluke o idealnom kandidatu. Velike su šanse da je vaš potencijalni poslodavac provjerio vaše profile na Facebooku, Twitteru, LinkedIN-u, Tumblru , Google + i ostalim društvenim mrežama koje postoje.

Imidž na društvenim mrežama je važan i može puno reći o vama kao osobi. Pripazite što objavljujete, ili prilagodite postavke privatnosti.

Također, komentiranje intervjua na društvenim mrežama ili forumima nije poželjno. Vaše komentare ispitivač vrlo brzo može povezati s vama, i zbog toga vas eliminirati iz selekcijskog postupka., naročito ako ste napisali ružne stvari.
Ne postaviti nijedno pitanje poslodavcu

Ako nakon razgovora nemate nijedno pitanje koje biste postavili poslodavcu, pokazujete manjak interesa. Osim toga, teško je vjerovati da nemate baš nikakvo pitanje. To je kao da želite surađivati s poslovnim partnerom, ali vas pritom uopće ne zanima tko je i što je.

Ponekad se može dogoditi da tijekom razgovora za posao doista saznate sve informacije koje vas zanimaju i naprosto nemate potrebu postaviti dodatna pitanja. Čak i ako je to slučaj, na ovakvo postavljeno pitanje nemojte odgovoriti ‘Ne’ bez da ga dodatno pojasnite.

Primjerice, možete reći da ste imali nekoliko pitanja, ali da ste kroz sam razgovor dobili odgovore. Ili možete reći kako vam se čini da ste (vi i poslodavac) tijekom razgovora prošli sve bitne teme i prokomentirali sve bitne stavke te da ste dobili dovoljno korisnih informacija.

izvor: www.moj-posao.net