The Rosenberg Trio za manje od dva tjedna u Zagrebu

trio

 
Manje od dva tjedna ostalo je do koncerta sastava The Rosenberg Trio u Koncertnoj dvorani Lisinski, koji predvodi slavni gypy swing gitarist Stochelo Rosenberg. Uz Stochela, tu su još i njegovi bratići Nous’che Rosenberg (ritam gitara) i Nonnie Rosenberg (kontrabas), a ovaj trio, koji je postao sinonim za gypsy jazz, oslanja se na znamenitu ostavštinu Djanga Reinhardta i zlatno doba pariškog hot club jazz stila.
– Mnogi danas govore da je Djangova glazba gypsy jazz, ali to je u stvari francuski jazz jer Django je osmislio i kreirao tu vrstu glazbe. Bio je jedan od najvećih, jedini tijekom četrdesetih i pedesetih godina prošloga stoljeća koji su prezentirali jazz u Europi. Amerikanci su iskazivali veliko poštovanje prema njemu jer je utemeljio novi stil u okviru jazz glazbe, kazao je Stochelo Rosenberg našem istaknutom jazz novinaru Davoru Hrvoju u intervjuu za Novi list, a na pitanje kako je on usvajao sviranje tog stila, odgovara: “Želite li svirati tu glazbu najbolje je da počnete vrlo mladi, jer ona je poput flamenka. No, najmlađi gypsy swing gitaristi više ne slušaju izvornu glazbu stila – Djanga Reinhardta. Slušaju jedino Birelija Lagrenea, Dorada Schmidta ili mene, propuštajući najvažniji dio u razvoju gypsy swinga. Najbolji način u otkrivanju i učenju korektnog sviranja te glazbe je slušanje ploča koje je snimio Django Reinhardt. Na taj sam način ja kao desetogodišnjak počeo učiti svirati gitaru. Najbolji način saznavanja podataka o toj glazbi je početi od početka, a početak je Django koji je kreirao taj stil jazza.”

Stochelo Rosenberg veliki je zaljubljenik u glazbu Djanga Reinhardta, ali i Antonija Carlosa Jobima, koji je bio veliko nadahnuće za njegov skladateljski rad, kao i Paca de Lucie i Georgea Bensona. Rosenberg je surađivao s mnogim velikim imenima, a među njima i legendarnim usnim harmonikašem Tootsom Thielemansom, danas 92-godišnjakom. O ovoj je suradnji Davoru Hrvoju za Novi list kazao: “Sretan sam da mi se ukazala prigoda da sviram s jednim od najvećih jazz glazbenika svih vremena. On je poput velikog Djanga, Dukea Ellingtona, Elle Fitzgerald, Joea Passa. Na istoj je razini. Još od mladosti moj je san bio da sviram s njim jer obožavam njegov ogroman, nevjerojatan zvuk. Kad sam bio u studiju na snimanju albuma ‘Sueños Gitanos’ Universalov me producent pitao želim li kao gosta pozvati nekog glazbenika s kojim nikad nisam svirao. Rekao sam da želim snimati s Tootsom Thielemansom. Naravno, znao je za Rosenberg Trio i kad je čuo da sam ga pozvao odmah je pristao. Bio sam tako sretan. U to je vrijeme bio boležljiv jer već je jako star – tada je imao osamdeset godina. Bilo je veliko zadovoljstvo svirati s njim. Ispunio mi se san da sviram s Tootsom Thielemansom. Vrlo je draga osoba. Kad svirate s Tootsom doima se poput normalne osobe. Ne glumi zvijezdu. Jednostavan je. Neprestano se smijao i zbijao je šale.”
 
Rosenberg triju će se kao gost na pozornici pridružiti gitarist Mate Matišić, svestrani umjetnik, dramski pisac, scenarist i skladatelj, kojeg Stochelo Rosenberg izuzetno cijeni i smatra zaslužnim za popularizaciju gypsy swinga u Hrvatskoj, a njihova suradnja započela je još 2009. godine.
Osim kao voditelj briljantnog jazz sastava, Stochelo Rosenberg podjednako je uspješan skladatelj čija djela izvode i mnogi drugi glazbenici. The Rosenberg Trio čine virtuozi i strastveni glazbenici koji kombiniraju swing artikulaciju s tamnijom, romskoj glazbi bližom kromatikom stvarajući nezaboravne izvedbe koje oduševljavaju i izazivaju ovacije publike diljem svijeta. Od nastupa na Django Reinhardt festivalu u Samois sur Seine i objave prvog CD-a „Seresta“, Rosenberg Trio postao je jedna od najvećih jazz senzacija. Provjerite zašto, 20. travnja u Lisinskom!  
Ulaznice za koncert The Rosenberg Tria u KD Vatroslava Lisinskog, ponedjeljak, 20. travnja u 20 h potražite u Aquarius Music Shopu – Varšavska 13, na blagajni Lisinskog i putem www.ulaznice.hr.
Cijene ulaznica: 120/140/160/190 kn.
 
The Rosenberg Trio & Toots Thielemans
https://www.youtube.com/watch?v=mTH-lqcRL18

The Rosenberg Trio