Glazbena tribina “Osamdesete nisu samo novi val”

plakat

U utorak 14. travnja u 19 sati u Domu HDLU održat će se tribina pod nazivom ‘Osamdesete nisu samo novi val’. O osamdesetima iz jedne druge perspektive, govorit će Ante Perković, Tomislav Brlek i Siniša Škarica dok će razgovor moderirati Dubravko Jagatić, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan. Tribina se održava u sklopu izložbe ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’, čije će otvorenje biti 10. travnja, a traje do 10. svibnja.

 

 

Iako je mnogima prva asocijacija na osamdesete godine prošlog stoljeća novi val, iste te osamdesete bile su izuzetno plodne godine i za mnoge druge glazbene pravce i žanrove. U tom su desetljeću neke od najpopularnijih estradnih zvijezda tog vremena obarale rekorde prodajom svojih albuma dok su njihovi hitovi istovremeno postajali evergrini domaće pop glazbe (Novi fosili, Danijel Popović, Neki to vole vruće, Plavi orkestar, Zdravko Čolić, Srebrna krila itd.). Ni približno toliko prisutni u medijima, underground stvara svoje heroje koji svojim jakim osobnim glazbenim izrazom ostavljaju jak pečat na osamdesetima (Laibach, Sexa, Mizar, Satan Panonski, Trobecove krušne peći, Padot na Vizantija, Borghesia, Strukturne ptice itd.). Tih istih 80-tih Omladinski radio (danas radio 101) mijenja kompletnu percepciju radio programa zajedno sa radiom B92 u Beogradu i radio Študentom u Ljubljani. U Ljubljani se rađa NSK a u Sarajevu nastaje Novi primitivizam dok omladinski časopisi (Polet, Džuboks, SL, Mlad borec…) afirmiraju čitav niz novih imena sa jugoslavenske rock scene.

O osamdesetima iz jedne druge perspektive, ne nužno kao desetljeća u kojem je nastao samo novi val, na tribini pod nazivom ‘Osamdesete nisu samo novi val’, koja će se održati u utorak 14. travnja u 19 sati u Domu HDLU, govorit će Ante Perković, Tomislav Brlek i Siniša Škarica dok će razgovor moderirati Dubravko Jagatić. Tribina se održava u sklopu izložbe ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’, koja se otvara 10. travnja i ostaje otvorena do 10. svibnja. Cilj je izložbe da kroz dublje istraživanje društvenog i umjetničkog konteksta multimedijski odnosno interdisciplinarno prikaže hrvatsku umjetničku scenu plodnih osamdesetih godina. Uz društveni kontekst, izložba će prikazati stanje, glavne aktere i istaknute radove s područja likovnosti, performansa, fotografije, dizajna, arhitekture, stripa, mode, kazališta, književnosti, medija, filma, sporta, i glazbe.

 

Poseban dio popratnog programa posvećen  je i samoj glazbi kroz nastupe izvođača iz toga perioda. Tako 11. travnja u Tvornici kulture nastupa Boa čiji se koncert zbog velikog interesa prebacio u Veliki pogon Tvornice kulture, a 16. travnja na pozornicu dolazi legendarni makedonski Mizar. Ulaznice za koncerte grupe Boa i Mizara možete kupiti putem sustava Entrio. Jura Stublić i grupa Film nastupa će 17. travnja dok će 21. travnja u HDLU biti organizirana i modna revija na temu „Avangardna moda osamdesetih“.

Cijena ulaznica za izložbu „Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne“:
Odrasle osobe: 20,00 kn
Osobe do 18 godina i umirovljenici: 10,00 kn
Grupe (min. 5 osoba), cijena po osobi: 10,00 kn
Redovni članovi HDLU-a – GRATIS