Biciklom kroz kišu

bicikl 

Kada kiša krene padati, mnogima je ujutro preteško natjerati se iznijeti bicikl iz stana ili podruma. Ako se i sami pronalazite u tome, prisjetite se kako je to voziti se automobilom pored nervoznih i nestrpljivih vozača. Dok je vama potrebno još par minuta jutarnjeg mira, drugi već trube, psuju, voze presporo, a vama se žuri. Ili još gore, putujete zagušljivim autobusom ili tramvajem, a oko vas ljudi kašlju i šire viruse. Nema lošeg vremena za vožnju bicikla, postoji samo neprikladna odjeća koja može pokvariti cjelokupni doživljaj. Ukoliko pada kiša tu je kišna kabanica ili biciklistička jakna i izgovora nema!
Biciklistička kaciga je dio biciklističke opreme koji će zaštititi glavu biciklista od udaraca. Prilikom kupovine biciklističke kacige izaberite onu koja nije ni prevelika ni preuska za vašu glavu. Prevelika kaciga ne sjeda čvrsto na glavu i tako ne ispunjava svoju ulogu zaštite od ozljede, a preuska može žuljati i često izazivati glavobolje ako se duže vrijeme nosi. Dobro bi bilo i da se na kacigi nalaze otvori kroz koje zrak cirkulira i tako sprječava ili barem umanjuje znojenje.

Obucite dobro i vaš biciklPo kiši su vrlo korisni blatobrani jer nas kotači obično prskaju vodom.  Ne samo prskaju nego i prljaju.Najgore od svega prođe lanac, jer ga prednji kotač direktno polijeva vodom s ulice. Ako često vozite po kiši, dobro je na prednji blatobran staviti dodatke koji smanjuju to polijevanje. Korisni su i štitnici za lanac koji ga, osim od vaših hlača,  djelomično štite i od prednjeg kotača. Bicikl kojeg vozite po kiši treba češće i pažljivije održavati. Lanac bi bilo dobro podmazati nakon svake kiše , a povremeno ga i očistiti.Ukoliko imate mogućnost, ne ostavljajte bicikl da parkiran satima stoji na kiši. Barem djelomice zaštite bicikl od kiše, pa sjedište možda neće biti mokro kad krenete u vožnju, a na lancu će ostati više ulja. Sjedište naravno možete pokriti – namjenskim prekrivačem sjedala ili jednostavno plastičnom vrećicom.