10 novogodišnjih odluka za napredak u karijeri

početak godine
Da, ponovno je stiglo ‘ono’ vrijeme u godini. Nakon što smo se pozdravili sa svim onim veselim i manje veselim, uspješnim i ne pretjerano uspješnim doživljajima iz prošle godine, došao je trenutak da se okrenemo izazovima koji slijede, a za mnoge od nas to znači – donošenje novogodišnjih odluka.
I dok će neki krenuti s treninzima u teretani, početi zdravije jesti ili pokušati ponovno se povezati se s prijateljem iz djetinjstva, drugi će svoje napore usmjeriti u napredak u poslovnom okruženju.
Pronalazak novog posla ili dodatnih edukacija koje će obogatiti naše znanje, početak pregovora oko veće plaće ili promjene radnog mjesta unutar tvrtke, uspostavljanje balansa između privatnog i poslovnog dijela života… samo su neki od ciljeva koje možemo postaviti pred sebe, a portal Monster je odabrao 10 odluka/rješenja kojima našu karijeru možemo vratiti na ‘tračnice’.


1. Obratite pažnju
Ako već neko vrijeme radite isti posao, lako se prepustiti rutini zbog koje razvoj naših vještina padne u drugi plan. Rješenje? Pristupite svakom radnom danu kao da ste u školi. Nastojte svaki dan naučiti nešto novo kako biste napredovali u onome što radite, što će rezultirati time da ćete motivirani, sa smiješkom, dolaziti na posao.

2. Potražite sljedeći izazov
Ako ove godine ‘ganjate’ promaknuće, nemojte samo sjediti i čekati da vas šef potapša po ramenu. Budite proaktivni i iskoristite svaku priliku za razgovorom s njime kako biste doznali što trebate napraviti da biste poboljšali vlastiti položaj u tvrtki. I ne zaboravite poduzeti male, ostvarive korake. Svi ti mali koraci se računaju.

3. Neka šef izgleda dobro
Pomažući svom šefu da postigne svoje ciljeve, on će biti motiviraniji da vam pomogne u ostvarenju vaših da postignete svoje. Time ćete potvrditi status predanog radnika koji je spreman pomoći.

4. Birajte projekte
Jedan od najboljih načina za postizanje vidljivosti u tvrtki je davanje značajnih doprinosa na velikim projektima. Otkrijte koji su to značajni projekti u ovoj godini i pitajte postoji li šansa da radite na njima.

5. Proširite svoju ulogu
Izađite iz svoje zone komfora i preuzmite nove odgovornosti kako biste stekli iskustvo potrebno za uspon na hijerarhijskoj ljestvici. Pokazivanje takve vrste inicijative postajete vrjedniji svome poslodavcu. Kreirajte vlastite ideje i radite na njihovoj implementaciji.

6. Gradite odnose s nadređenima
Izgradnja sjajnih odnosa sa šefom je nerijetko ključ koji pomaže otvaranje vrata napretka – riječ je o osobi koja može pogurati ili pak stopirati vašu karijeru. Otkrijte na čemu trenutno radi i ponudite vašu pomoć. On će znati to cijeniti.

7. Gradite odnose s kolegama
Budite timski igrač, angažirajte se na projektima na kojima je vašim kolegama potrebna pomoć i pružite im emocionalnu podršku u teškim vremenima koji na svakom poslu, prije ili kasnije, moraju doći. “Ako možete učinkovitije raditi s drugima, izgradit ćete smislene odnose koji vam mogu dugoročno pomoći”, kaže Joyce Russell, dekanica u Poslovnoj školi Villanova.

8. Budite bolji komunikator
Želite biti u dobrim odnosima s ljudima s kojima radite? Postanite dobar komunikator. To znači da ne odugovlačite s odgovaranjem na e-poštu i pozive, kao i da svojim kolegama jasno i na vrijeme kažete što namjeravate učiniti i kako vam oni mogu pripomoći. Također, nemojte obećavati stvari koje ne možete ispuniti samo zato da biste se svidjeli ljudima. Ako netko od vaših kolega upita možete li mu pomoći na određenom projektu, a vi znate da se zbog nekih drugih obaveza tome nećete moći posvetiti na pravi način, jasno to recite. Time ćete i njemu, ali i sebi, učiniti uslugu.

9. Radite na ravnoteži između privatnog i poslovnog dijela života
Ako samo radite i ne stižete uživati u drugim stvarima u životu, vrlo vjerojatno ćete postati nesretni. Stoga, radite naporno, ali nemojte se trošiti u tolikoj mjeri da kući dolazite prazni. Pronađite vremena za prijatelje i obitelj. I ne zaboravite iskoristiti dane svog odmora.

10. Budite otvoreni za nove mogućnosti
Bez obzira jeste li zadovoljni svojim poslom ili ne, trebali biste vaše oči držati otvorenima za nove izazove. Naime, ništa ne riskirate pretraživanjem novih i atraktivnih oglasa za otvorena radna mjesta na portalu MojPosao. Tko zna, možda je baš 2020. godina pravo vrijeme za neka nova iskustva i zaokret u vašoj karijeri.

izvor: MojPosao.net