SPOTIFY I DEEZER ODLAZE IZ HRVATSKE?

Hrvatska diskografska udruga prenosi članak s portala Jutarnji.hr, koji donosi odgovore na ključna pitanja o kontroverznom Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima koji bi mogao otežati pristup omiljenoj glazbi, a pravni stručnjaci, pak, upozoravaju kako čak nije ni suglasan s Ustavom niti s pravnom stečevinom EU:
Skandalozan, neustavan, neprovediv, manjkav, neusklađen s EU, koban po glazbenu industriju… Ovo su samo neki od epiteta kojima posljednjih mjeseci u medijima dio struke, ali i pravni stručnjaci opisuju novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima koji je krajem tjedna na glasanju u Saboru.

A trebalo je sve proći bezbolno. Cilj dvije direktive donesene 2019. godine jest modernizirati pravila EU o autorskim pravima i omogućiti potrošačima i autorima da maksimalno iskoriste digitalni svijet.
Europska direktiva o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu trebala je unaprijediti napore na pravilnoj i dosljednoj primjeni zakona o autorskom pravu. Uspostavili bi se jednaki uvjeti koji osiguravaju da se streaming platforme pošteno natječu, da potrošači mogu uživati u glazbi kada i gdje god žele, a da su kreativci pošteno plaćeni za svoj sadržaj.

Članak nađite na poveznici: https://www.jutarnji.hr/native/spotify-i-deezer-odlaze-iz-hrvatske-hrvatska-bi-za-njih-mogla-postati-poslovno-nesigurna

Preuzeto s portala: Jutarnji.hr