Goribor predvodi listu najprodavanijih albuma

Reizdanje albuma Evo je banja (Dancing Bear) grupe Goribor iz 2012. novi je broj jedan Top-liste prodaje domaćih albuma. Ploča je dospjela na vrh u drugom tjednu od izlaska na tržište i na vrh se popela s prošlotjednog šestog mjesta.
Skokom od sedam mjesta prema naprijed, reizdanje albuma Odbrana i poslednji dani (Croatia Records) sastava Idoli smjestilo se na broju dva, dok se treći tjedan zaredom na trećem mjestu nalazi Goriborov album Goribor (Dancing Bear) iz 2007. godine. Među prvih pet svoje su mjesto našli prošlotjedni broj jedan Srce moje iz bitaka sto (Croatia Records) Dražena Zečića, koji je sada na četvrtom mjestu, te Still Waters (Croatia Records) J. R. Augusta na broju pet.
Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 13. lipnja do 19. lipnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

 


Ovotjedna Top-lista doživjela je dvanaest promjena, od čega se sedam albuma prvi put našlo na listi, dok se pet albuma vratilo među 40 najprodavanijih. Najviši novi ulaz ostvario je Petar Dragojević koji se s novim albumom Za tebe, za mene (Croatia Records) nalazi na broju šest. Među dvadeset najprodavanijih, debi je ostvario i Tvrtko Stipić s pločom Ima dana (Croatia Records), na 20. mjestu. Jedini povratnici među prvih 20 su članovi grupe Flyer s kompilacijskim albumom Greatest Hits Collection (Croatia Records).

Reizdanje Goriborovog albuma Evo je banja na vinilu zasjeo je na prvo mjesto prodaje nakon akcije diskografske kuće Dancing Bear povodom obilježavanja desete godišnjice od objave albuma. U sklopu iste akcije objavljeni su reizdanje albuma Goribor iz 2007., čime ova grupa iz Bora ima dva albuma među prvih pet najprodavanijih albuma proteklog tjedna, te live album Goribor – Live, snimljen 2013. u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

 

Novi album Petra Dragojevića Za tebe za mene, kojeg je promovirao u Vodicama u sklopu CMC Festivala početkom lipnja, nalazi se na broju šest ovotjedne liste. Riječ je o njegovom petom albumu, prvom od 2013. godine i Istog smo roda (Croatia Records), a na njemu se našlo i pet ranije objavljenih singlova.

Novitet na ovotjednom listi jest box set album Josipe Lisac Original Album Collection, Live, na kojem se nalaze snimke s njezinih koncerata u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, na Križankama, festivalu Lent i studija Croatia Recordsa. Snimke s koncerata nastajale su od 1994. godine do 2018, kada je objavljen Josipa Lisac from Croatia Records studio.


Na broju 23 našao se kompilacijski album Plan B vol.1 (Croatia Records/Tesla Music). Riječ je o regionalnom projektu Plan B pod vodstvom direktora diskografske kuće Tesla Music Zorana Konjevića, čija fondacija prikuplja sredstva za pomoć profesionalnim glazbenicima, i čiju su inicijativu podržali istaknuti glazbenici poput Zvonimir Đukić Đule, Maya Sar, Dado Topić, Vlatko Stefanovski, Tamara Todevska, Mia Dimšić, Alen Islamović, Momčilo Bajagić Bajaga i mnogi drugi. U pripremi je i Plan B, vol. 2, koji će izaći nešto kasnijeg datuma.

Nove ulaze među 40 najprodavanijih domaćih albuma proteklih tjedan ostvarili su Luka Balvan s albumom duhovne glazbe Hvalospjev ljubavi (Croatia Records) na broju 37, duo Meritas s petim studijskim albumom Pričaj mi (Menart) na 38. mjestu, te Boško Jović & Mario Rašić s albumom jazz obrada Napiši jednu ljubavnu (Croatia Records) na 39. mjestu.


Nakon jednotjedne stanke, na broj jedan top-liste prodaje stranih albuma vratio se aktualni studijski album Harryja Stylesa Harry’s House (Columbia/Menart), zabilježivši treći tjedan na vrhu. Na jedno mjesto niže u odnosu na protekli tjedan, točnije na broj dva, spustio se Dropout Boogie (Nonesuch/Dancing Bear) grupe The Black Keys, dok se, usponom za jedno mjesto, na broj tri popeo antologijski album Proof (BIG HIT ENTERTAINMENT) južnokorejske grupe BTS.

Najviši novi ulaz ovog tjedna na listi prodaje stranih albuma ostvario je album A Light For Attracting Attention (XL Recordings/Trolik) britanske grupe The Smile. Riječ je o tročlanoj supergrupi koju čine članovi grupa Radiohead (pjevač, gitarist i klavijaturist Thom Yorke i gitarist, basist i klavijaturist Jonny Greenwood) i Sons of Kemet (bubnjar Tom Skinner).

Magazin Rolling Stone je Thoma Yorkea svojedobno proglasio najutjecajnijim glazbenikom svoje generacije, a The glazbu koju izvode opisuju kao spoj post-punka, progressive rocka, Afrobeata i elektroničke glazbe. Okupili su se za vrijeme svjetske glazbene krize i iznenadili javnost nastupom na Glastonbury Festivalu u svibnju prošle godine. Uspjeh na domaćem glazbenom tržištu došao je i zbog činjenice kako su svjetsku turneju počeli nedavnim koncertom u Zagrebu.

Top 5 ovog tjedna zatvara grupa Gorillaz s albumom The Now Now (Parlophone/Dancing Bear).