Mali trikovi dobrog životopisa: Zaposlite se unatoč gospodarskoj krizi

Uslijed neizvjesne ekonomske situacije, mnoge tvrtke smanjuju broj radnih mjesta, pa tako i mnogi ljudi ostaju bez posla. Neke tvrtke već su krenule masovno otpuštati svoje zaposlenike, a čini se da opstaju samo najbolji. Unatoč tome što tvrtke tijekom gospodarske krize često usporavaju zapošljavanje, i dalje se otvaraju nova radna mjesta. No vjerojatno se pitate kako se istaknuti u moru kandidata? Odgovor na to pitanje je – dobar životopis. Business Insider sažeo je savjete stručnjaka za karijeru o pisanju životopisa koji će vam pomoći i kada se pronalazak novog radnog mjesta čini kao Sizifov posao.

Vježbajte pisanje
Napišite životopis u kojem sebe predstavljate u najboljem svjetlu navodeći sve osobne, profesionalne i tehničke pojedinosti na koje ste ponosni, savjet je Elia Josepha, profesora na Sveučilištu Columbia i Sveučilištu New York. Međutim, taj životopis nemojte predati u prijavi na oglas za posao, već razmislite o svome iskustvu iz drugačije perspektive. Taj savjet Joseph daje čitateljima svoje knjige The Perfect Rejection Résumé kojom nastoji pomoći ljudima dokumentirati svoje neuspjehe i ono što su naučili iz njih.

Sažetak je bitan
Rebecca Pay, stručnjakinja za pisanje životopisa i Eli Joseph složili su se da je sažetak jedan od najvažnijih dijelova životopisa. Trebao bi biti napisan u prvom licu i imati između 100 i 150 riječi. Pay dodaje da je sažetak mjesto na kojem ne morate biti u potpunosti formalni. Štoviše, dobro je napisati sažetak u obliku priče koja otkriva vašu osobnost i kvalifikacije, ali i ono po čemu se ističete od ostalih kandidata.

Napišite svoje vještine
Komunikacijske vještine posebno su tražene među poslodavcima, kaže Joseph. Kada ih navodite, nemojte biti preopćeniti. Budite precizni, recite što podrazumijevaju vaše komukacijske vještine – jesu li to govorni nastupi, istraživački projekti ili prezentacije. Također navedite svoje tehničke i umjetničke vještine, poput pisanja ili dizajniranja. – To uljepšava vaš životopis i poslodavcima daje do znanja da ste produktivni u organizaciji – rekao je Joseph.

Prilagodite svoj životopis oglasu na koji se prijavljujete
I Joseph i Pay slažu se da bi svoj životopis trebali prilagoditi svakom oglasu za posao na koji se prijavljujete. Dakle, nema univerzalnog životopisa. U životopisu možete prilagoditi sažetak i odjeljak s vještinama, ali i istaknuti pojedinosti koje su posebno važne za svaki pojedini oglas na koji se prijavite.

– Nijedna prijava ne bi trebala biti ista jer nijedna prilika nije ista – rekao je Joseph.

 

izvor:MojPosao.net