“Ravno do dna” drugi tjedan na vrhu

Trostruko vinilno izdanje koncertnog albuma grupe Azra Ravno do dna (Croatia Records) drugi tjedan zaredom nalazi se na vrhu Top-liste prodaje.
Svih pet najprodavanijih albuma ovoga tjedna pripadaju reizdanjima. Među pet najprodavanijih albuma, točnije na drugo mjesto, vratio se sastav Idoli s pločom Odbrana i poslednji dani (Croatia Records). Svoj najbolji rezultat (broj tri) ostvarilo je diskografsko izdanje Kiselina (Croatia Records) grupe Pop Mašina, dok je na četvrtom mjestu sastav Parni valjak s albumom Buđenje (Croatia Records). Krug pet najprodavanijih domaćih diskografskih izdanja u Hrvatskoj zatvara Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor.
Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 5. rujna do 11. rujna, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.


Ploča Ravno do dna je deseti album koji je došao na broj jedan Top-liste prodaje u 2022. godini, nakon što je izašlo reizdanje, i šesti koji je originalno objavljen tijekom osamdesetih na vrhu liste.

Tijekom ove kalendarske godine, prije ploče Ravno do dna, na broju jedan boravilo je pet studijskih izdanja čiji datumi originalne objave datiraju u razdoblje između 1980. i 1989. godine. Od ovih pet, najveći broj tjedana na vrhu liste ostvarila je grupa Haustor s albumom Treći svijet (Croatia Records), sa šest tjedana. Po dva tjedna na vrhu ubilježili su 5. April ’81 (Croatia Records) sastava Bijelo dugme (izvještaji od 12. i 26. siječnja) i Večeras vas zabavljaju muzičari koji piju (Croatia Records) grupe Riblja čorba (izvještaji od 3. i 24. kolovoza). Jedan tjedan na vrhu ubilježili su The Zagreb Jazz Quartet s istoimenim albumom, originalno objavljenim 1986. (izvještaj od 6. travnja) i Idoli s pločom Odbrana i poslednji dani (Croatia Records), u izvještaju od 6. srpnja.

U odnosu na protekli tjedan, ovotjedna lista ima dvanaest promjena, od čega su se tri albuma prvi put pojavila na listi. Najviši novi ulaz ostvarilo je izdanje Na staroj adresi (Croatia Records) grupe Tragovi, debitiravši na 16. mjestu.

Radi se o debitantskom albumu grupe iz Koprivnice, objavljenom pet godina nakon izlaska prvog singla Sve na ljubav miriše (Croatia Records). Na njemu se nalazi deset singlova, od čega je šest ranije objavljenih pjesama i najnovija Nota života (Croatia Records). Osim na Top-listi prodaje, grupa Tragovi je pronašla svoje mjesto i na listi najemitiranijih hrvatskih singlova u domaćem radijskom eteru HR Top 40. Tako se najnoviji singl Nota života prošloga tjedna našao na 30. mjestu najemitiranijih domaćih pjesama u Hrvatskoj.

Kompilacijski album festivala Zlatne žice Slavonije 2022. (Croatia Records) ostvario je novi ulaz na 20. mjestu. Na izdanju se nalaze 22 nove pjesme tamburaške glazbe, a sve one izvedene su završnog dana festivala. Osim revijalnog festivala, u Požegi su održana različita etnokulturna događanja poput radionice za djecu i stvaranja nakita, ali i koncert doajena tamburaške glazbe Zvonka Bogdana. Osim albuma, predstavljena je i knjiga Hrvatska tamburaška scena 1980-2022 autora Darka Derviševića.

Novi ulaz na broju 38 Top-liste prodaje domaćih izdanja ostvario je Mate Bulić s koncertnim albumom Ja sam na vas ponosan (Live at Spaladium) (Croatia Records). Ovim koncertom Mate Bulić je otvorio devetodnevnu turneju “Ja sam na vas ponosan” u sklopu koje je gostovao u Splitu, Osijeku i Zagrebu u veljači 2020. Radi se o njegovoj prvoj dvoranskoj turneji nakon dugo vremena, s kojom je proslavio 40 godina glazbenog stvaralaštva. Tako se Mate Bulić našao na Top-listi prodaje po prvi put od 2019. godine, nakon što je boravio 27 tjedana s kompilacijom 50 originalnih hitova (Croatia Records).

Koncert u dvorani Spaladium Arena održao se 20. veljače, gotovo 22 godine nakon koncerta na starom Hajdukovom stadionu, gdje je okupio oko 20 tisuća ljudi. Za ovu turneju izdvojio je tek 30 od preko stotinjak pjesama, koje je objavio kroz 11 nosača zvuka. Osim na dvostrukom CD-u, izdanje Ja sam na vas ponosan (Live at Spaladium) je objavljen i na Blu-rayju.

Top-lista prodaje_domaća_37. tjedan