Savjeti za sigurnu vožnju e-romobilom

održavanje-romobila

Električni romobili postali su popularan način putovanja – i potpuno razumijemo zašto: jednostavni su za korištenje, ekološki su prihvatljivi i, naravno, vrlo su zabavni!

Međutim, kao i kod mnogih drugih načina prijevoza, postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kako biste izbjegli opasnosti. Biti svjestan rizika i kako se zaštititi pomoći će vam da ostanete sigurni na svom romobilu. Naveli smo korake koje možete poduzeti kako biste osigurali sigurnu vožnju, a pritom se maksimalno zabavili.

Nosite zaštitnu opremu

Tijekom vožnje sigurnosna oprema je od iznimne važnosti. Budući da su električni romobili motorizirana vozila koja mogu postići značajne brzine, neoprezna vožnja može biti opasna.

Zaštitite glavu i nosite kacigu. Kaciga je vjerojatno najvažniji dio sigurnosne opreme. Osigurat će zaštitu od ozljeda glave, koje mogu biti fatalne.

Štitnici za laktove i koljena drugi su vitalni dijelovi sigurnosne opreme za nošenje tijekom vožnje električnim romobilom. Laktovi i koljena često podnose najveći teret pada, što ih čini sklonijima ozljedama.

Jastučići dobre kvalitete zaštitit će vas od neugodnih ogrebotina i ublažiti udarce prilikom padova – čime se sprječavaju ozbiljnije ozljede poput prijeloma kostiju.

Redovito održavajte svoj e-romobil

Redovito održavanje vašeg električnog romobila ključno je kako biste osigurali njegovu sigurnost za vožnju. Ako bilo koji element vašeg romobila, poput kočnica, ne radi ispravno, možete biti u opasnosti.

Prvo i najvažnije, trebali biste pogledati korisnički priručnik koji ste dobili uz svoj e-romobil. To će pokazati koje opće provjere možete izvršiti. Važne stvari koje morate pratiti kao vlasnik električnog romobila uključuju:

▪ Zategnite sve labave vijke
▪ Osigurajte idealan tlak u gumama
▪ Redovite provjere kako biste bili sigurni da kočione pločice nisu istrošene do opasnih razina
▪ Provjera rade li svjetla
NL-hr
Električni romobil Xplorer S6 ima jaku bateriju koja omogućuje domet do 55 km. Nosivost od 120 kg s motorom od 500 W i dva amortizera osigurava sigurnu i udobnu vožnju. Provjerite odličnu cijenu u INTERSPAR dućanima!

***
Uvijek vozite sami

Može biti primamljivo dopustiti prijatelju da skoči na stražnji dio vašeg romobila dok se vozite. Nažalost, električni romobili su dizajnirani samo za jednu osobu; nisu dovoljno veliki da izdrže dvije osobe, niti mogu ostati stabilni pod prevelikim opterećenjem.

Pazite na brzinu

Ako vozite u području s mnogo prepreka, smanjite brzinu. Udaranje u čvrstu prepreku, poput zida, velikom brzinom može biti kobno.

Isto tako, ako ste neiskusan vozač, nije sigurno tjerati romobil do krajnjih granica.

Ako osjećate potrebu za brzinom, važno je redovito provjeravati kočione pločice i voditi računa o održavanju. Isto tako, držite razumnu udaljenost kočenja kako biste bili sigurni da se možete zaustaviti na vrijeme ako se pojavi neočekivana prepreka.

Vodite računa o bateriji svog romobila

Mudro je upoznati se s kapacitetom baterije i kilometražom vašeg romobila – ove informacije bit će uključene u vaš priručnik za upotrebu. Prije polaska na putovanje uvijek provjerite imate li dovoljno baterije da pređete planiranu rutu.

Biciklističke staze su vaši prijatelji

Pokušajte ostati na biciklističkim stazama ili u blizini rubnika; pazite da vozite ispravnom stranom ceste. Također, pazite da ne vozite pješačkim stazama jer biste time mogli ugroziti pješake.

Parkirajte pametno

Budite dobra osoba i ne ostavljajte svoj električni romobil da blokira pješake ili prilaze. Također vam savjetujemo da romobil ne parkirate preblizu automobila ili na privatnim parkirnim mjestima.