Električni orgazam i dalje vodeći na Top-listi prodaje

 

Ploča Lišće prekriva Lisabon (remaster 2022.) (Croatia Records) grupe Električni orgazam treći tjedan zaredom predvodi Top-listu prodaje domaćih izdanja u Hrvatskoj.

Sastav Idoli s reizdanjem albuma Odbrana i poslednji dani (Croatia Records) vratio se na drugo mjesto, dok se Parni valjak s kompilacijom Vrijeme ljubavi (Croatia Records) spustio na treću poziciju. Josipa Lisac sa svojim kultnim albumom Dnevnik jedne ljubavi (Croatia Records) našla se na broju četiri, dok Top 5 zatvara grupa Pips, Chips i Videoclips s remasterom albuma Bog (LAA).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 7. studenoga do 13. studenoga, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.


S trećim tjednom boravka na prvom mjestu, album Lišće prekriva Lisabon (remaster 2022.) postao je jedan od pet albuma koji su boravili na vodećoj poziciji Top-liste prodaje domaćih izdanja tri ili više tjedana u 2022. godini.

Drugi studijski naslov grupe Električni orgazam je četvrti album koji je u 2022. godini spojio tri ili više uzastopna tjedna na prvoj poziciji. U proteklih deset i pol mjeseci isti rezultat postigli su album Treći svijet (Croatia Records) grupe Haustor, izdanje Lipanj, srpanj, kolovoz (Croatia Records) sastava Urban & 4 i koncertna ploča Ravno do dna (Croatia Records) grupe Azra.

Za istaknuti je kako su sva četiri nosača zvuka ostvarila ove rezultate prodaje nakon izlaska na vinilnoj ploči.

Jedini album s tri neuzastopna tjedna na vrhu mjerenja prodaje jest devetnaesto diskografsko izdanje Dražena Zečića Srce moje iz bitaka sto (Croatia Records).

Ovotjedna lista broji četrnaest promjena, od čega su tri nova ulaza. Ovo je najviši broj noviteta na Top-listi prodaje od 19. listopada, kada su također tri albuma ušla među 40.

Najviši novi ulaz ovoga tjedna, na petom mjestu, ostvarilo je remastetirano vinilno izdanje ploče Bog, grupe PipsChips&Videoclips.

Originalno objavljen u studenom 1999., album Bog je četvrti album sastava PipsChips&Videoclips koji je reizdan na vinilnoj ploči, nakon naslova Dernjava, Fred Astaire i Shimpoo Pimpoo. Snimana u ljubljanskom Tivoliju, ploču je produkcijski uredio Denyken, s kojim su radili brojni hrvatski izvođači poput Nine Badrić, grupe Hladno Pivo, Jinx, Vanne i Arsena Dedića.

S albuma Bog objavljena su četiri singla Dan, mrak (kako je nazvana i njihova diskografska kuća pod kojom su originalno objavili ploču), Mars napada, Narko i Motocycle Boy, a nakon izlaska, PipsChips&Videoclips je promovirao album na turneji Fenomenalan dan u kazalištima.

Izdanje Bog osvojilo je nagradu Porin u dvije kategorije – Najbolji rock album i Najbolje likovno oblikovanje – na dodjeli održanoj 2000. godine.

Kompilacija Dame, cure i tambure (Croatia Records) je debitirala među najprodavanijim izdanjima na osmom mjestu.

Riječ je o trostrukom CD izdanju s pjesmama koje su izvele ženske izvođačice uz pratnju tamburaških instrumenata. Osim pjesama koje se vežu uz regiju Slavoniju, na kompilaciji Dame, cure i tambure uvršene su pjesme s tamburaškim instrumentima iz drugih regija Hrvatske, poput Podravine, Međimurja, Zagorja i okolice Zagreba.

Među najprodavanijim albumima ovoga tjedna našao se i debitantski album Ive Ćurić Izvan ovog vremena (Croatia Records) na 26. mjestu. Time je Izvan ovog vremena postao 67. izdanje koje je došlo na Top-listu prodaje domaćih albuma, a da je objavljeno u 2022. godini.

Nekadašnja finalistica talent showa X Factor Adria za svoj prvi nosač zvuka odabrala je 12 pjesama iza kojih stoji autorski tim kojeg čine producent Tomislav Jelić Kameny i autori Daniel i Marina Hojsak. Među odabranim pjesmama našla su se i tri singla objavljena 2022. godine. Radi se o naslovima Drago mi je, Zaboravi i Sigurna, u kojoj je interpoliran dio melodije pjesme Ja sam lažljiva sastava Denis & Denis iz 1985. godine.

Takav pristup stvaranju pjesama je sve više prisutan na svjetskoj sceni. Tijekom 2022. godine, svjetskim glazbenim listama i društvenim mrežama dominirale su pjesme u kojima je korištena interpolacija.


Top-lista prodaje_domaća_46. tjedan