Autorima streaming donosi dvostruko više od nosača zvuka, ali to su i dalje digitalne mrvice

 


Na nedavno održanoj Međunarodnoj autorsko kreativnoj konferenciji MAKK velik interes javnosti i glazbene zajednice izazvala je panel diskusija „Kamo ide streaming“. O sadašnjosti i budućnosti streaminga, raspodjeli digitalnog „kolača“ i tektonskim promjenama koje je u posljednjih dvadeset godina pretrpjela glazbena industrija raspravljali su frontman i autor benda Dalmatino, Ivo Jagnjić, glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, kolumnist i jedan od urednika portala glazba.hr, Bojan Mušćet, te direktor Zagrebačkog inovacijskog centra, Frane Šesnić.
Povod za diskusiju na ovogodišnjem izdanju MAKK-a kontinuirani je rast prihoda od digitalnih autorskih glazbenih prava u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. „Od početka hrvatske samostalnosti, rekord u prihodima autorskih prava zabilježen je 2000. kada je prodaja CD-a bila na vrhuncu i tada je taj prihod iznosio 5 milijuna kuna. Prošle godine oko 10 milijuna kuna prihoda došlo je od digitalnih servisa i očekuje se daljnji rast“, izjavio je Nenad Marčec.

No, unatoč rastu, raspodjela prihoda i dalje je jedna od kritičnih točaka cjelokupne kreativne zajednice: „Industrija i biznis uvijek pretrče kreativce. Tako je i sada biznis pretrčao kreativce i nalazimo se u situaciji u kojoj se 12 posto svih prihoda sa glazbenih servisa isplaćuje autorima, što smatramo da je izuzetno malo“, zaključuje Marčec.

Diskusiju je popratio i portal Telegram.hr čiji je osvrt „Tko ne ide s vremenom, ode s vremenom“ dodatno uzburkao hrvatsku glazbenu i kreativnu zajednicu. Njihovo detaljno izvješće i izjave panelista pročitajte ovdje.
Kompletan video sadržaj ovogodišnjeg, desetog izdanja MAKK konferencije bit će objavljen na YouTube kanalu HDS-a i ZAMP-a.