“Dvojko” i dalje najprodavaniji album


Vojko V s albumom Dvojko (Croatia Records) drugi tjedan zaredom ima najprodavanije izdanje u Hrvatskoj. Time je album Dvojko prvi diskografski naslov hiphop/rap žanra u zadnjih sedam godina koji je spojio dva tjedna na broju jedan Top-liste prodaje.

Crvena jabuka s pločom Neka nova jutra (Croatia Records) nalazi se na drugom mjestu, dok je remasterirano izdanje zapisa koncerta grupe Električni orgazam Warszawa ’81 (Croatia Records) debitiralo na trećoj poziciji liste. Josipa Lisac s albumom Dnevnik jedne ljubavi (remaster) (Croatia Records) boravi na broju četiri, a na petom mjestu nalazimo sastav Haustor s pločom Treći svijet (remaster 2021.) (Croatia Records).

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 6. ožujka do 12. ožujka 2023., a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.


Vojko V postao je prvi solo muški izvođač od Dražena Zečića (Srce moje iz bitaka sto, Croatia Records, 11. svibnja, 8. lipnja i 22. lipnja 2022.) s dva ili više tjedana na vrhu Top-liste prodaje.

Međutim, zadnji muški solo izvođač prije popularnog repera koji je bio dva uzastopna tjedna na broju jedan rezultata domaće prodaje bio je Rade Šerbedžija. S izdanjem Ne okreći se sine (Croatia Records), Rade Šerbedžija je imao najprodavaniji album 6. i 13. siječnja 2021. godine.

 

Ovoga tjedna lista bilježi ukupno 16 promjena, od čega su dva izdanja po prvi puta ušla među najprodavanije. Najviši novi ulaz (broj 3) ostvarila je grupa Električni orgazam s remasterom koncertnog albuma Warszawa ’81.

Radi se o zapisu koncerata održanog u poljskom glavnom gradu Varšavi održanima 7. i 8. studenoga 1981. godine na inicijativu aktivista, koncertnog promotora i novinara Grzegorza Brzozowicza. U knjižici izdanja nalazi se i tekst Grzegorza Brzozowicza o jednom od koncerata, u kojem je opisao napad suzavcem na publiku tijekom nastupa i istaknuo važnost gostovanja sastava Električni orgazam mjesec dana prije vojnog udara i uvođenja izvanrednog stanja.

Izvedbe benda Električni orgazam snimane su kazetofonom, nakon čega je objavljen na mini LP-u naredne godine. Nakon više od 40 godina, album Warszawa ’81 je remasteriran na crvenom 180-gramskom vinilu, ostvarivši najbolji plasman grupe Električni orgazam od 7. prosinca 2022., kada je boravila na trećem mjestu s reizdanjem ploče Lišće prekriva Lisabon (Croatia Records). Osim toga, Warszawa ’81 je najbolje plasirani live album od zapisa koncerta Vanne u Areni Zagreb (Live @ Arena, Croatia Records, broj 2, 25. siječnja).

 

Grupa Plesač sporog stepa debitirala je na 14. mjestu Top-liste prodaje s izdanjem Sunčana strana Mjeseca 1 (Aquarius Records).
Radi se o autorskom projektu pod vodstvom Mladena Maxa Juričića (Šo!Mazgoon, Vještice, Film, Azra), oformljenom 2018. godine. Album Sunčana strana Mjeseca 1 zamišljen je kao niz priča o životu koje je Max Juričić pričao djeci prije spavanja s ciljem izbjegavanja čitanja slikovnica. Za potrebe ovog diskografskog naslova izabrano je deset pjesama, od kojih su tri ranije objavljene kao samostalni singlovi. Sve zajedno mogu se opisati kao deset priča/plesnih koraka za sve koji “vole plesati drukčije”.

Novosti na domaćoj  listi prodaje, nove ulaze i pozicioniranja novih i starih izdanja te koji su se albumi vratili među najprodavanije, doznajte na :

Top-lista prodaje_domaća_11. tjedan