Otkrivamo 5 vještina koje su vam potrebne za rad u turizmu

Iako je riječ o specifičnoj i šarolikoj djelatnosti, u kojoj svaka osoba može pronaći nešto za sebe, ona i dalje zahtijeva određeni spektar vještina

Turizam je okosnica našeg gospodarstva, a njegov udio u BDP-u iznosi čak 11.3 posto. Iz godine u godinu u ovom sektoru nedostaje sve više radnika, dok uvjeti rada postaju sve bolji. Trenutno na portalu MojPosao postoji više od650 aktivnih oglasa za posao u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo. Iako je riječ o specifičnoj i šarolikoj djelatnosti, u kojoj svaka osoba može pronaći nešto za sebe, ona i dalje zahtijeva određeni spektar vještina. U nastavku teksta otkrivamo nekoliko vještina koje bi trebali savladati prije ulaska u ovu gospodarsku granu.

Komunikacijske vještine
Dobre komunikacijske vještine ključ su uspjeha u hotelijersko-turističkom sektoru. Bez dobrih komunikacijskih vještina rad u ovom sektoru pretvorio bi vam se u pravu noćnu moru s obzirom da je rad s ljudima ključan dio ovog posla. Kao djelatnik u turizmu morate biti sposobni prenijeti valjanu i točnu informaciju gostima, saslušati ih i razumjeti koje su njihove želje i potrebe. Uz to, svoju komunikaciju morate prilagoditi različitim profilima ljudi, ali i različitim kanalima komunikacije.

Poznavanje stranih jezika
Uz komunikaciju, znanje minimalno dva strana jezika jedna je od glavnih vještina koju morate posjedovati kao djelatnik u turizmu. Ovisno o mjestu rada osim engleskog jezika, bez kojeg je nemoguće raditi ne samo u turizmu nego i u gotovo svim sektorima, kao drugi strani jezik dobro je odabrati njemački, slovenski, talijanski, slovački, češki, španjolski ili recimo francuski. Uz tečajeve koje možete pronaći na Educentru, a koje provodi škola stranih jezika Duga, bez puno muke savladat ćete neke od najtraženijih jezika. A ako vas možda više privlače jezici dalekog Istoka, na Educentru možete pronaći i tečajeve kineskog jezika.

Uljudnost i uslužnost
Cilj cijele turističke industrije je ljudima pružiti nezaboravno iskustvo, bilo da je riječ o samom putovanju, doživljaju neke lokacije ili pronalasku smještaja. Kao turističkom djelatniku zadovoljstvo kupca mora vam biti na prvom mjestu, zbog čega su uljudnost i uslužnost jedne od važnijih vještina ove industrije. Rad u ovom sektoru ponekad može značiti suočavanje s ljudima koji su ljuti, tjeskobni ili uzrujani kada stvari pođu po zlu, a vaš je zadatak i u takvim trenucima zadržati profesionalan stav i napraviti sve kako bi udovoljili njihove potrebe.

Menadžerske vještine
Rukovodeće uloge iznimno su važne za uspjeh svakog turističkog objekta, bez obriza na to je li riječ o hotelu, hostelu, restoranu ili malom obiteljskom imanju. Upravljanje ljudima zadatak je kojeg ne treba olako shvatiti. Dodatno obrazovanje na ovom polju možete potražiti i na Educentru koji vam nudi specijalistički diplomski stručni studij Hotelijersko-turističkog menadžmenta na Visokoj školi za menadžment i dizajn Aspira. Ovaj program osigurava najvišu razinu specijalizacije u kompleksnom hotelijerskom – turističkom sektoru prateći najuspješnije poslovne svjetske prakse, angažirajući vrhunske domaće i inozemne stručnjake. Studenti ovdje ostvaruju pravo na praksu u prestižnim svjetskim hotelima, turističkim kompanijama i organizacijama, restoranima te imaju mogućnost steći znanja koja im daju komparativnu prednost na tržištu rada.

Specijalizacija za jedno određeno područje
Sektor tuzima nudi širok spektar zanimanja – od konobara, preko kuhara, sobara recepcionera, voditelja smjene pa sve do menadžera hotela. Specijalizacija za jendo određeno područje može vam uvelike pomoći u pronalasku posla. Ponekad je specijalizaciju dobro pronaći i u maloj niši kao što je uloga Voditelja seoskog turizma. Jedan takav program možete pronaći na Educentru, a provodi ga Pučko otvoreno učilište Samobor. U sklopu ovog programa polaznici će naučiti napraviti poslovni plan, marketinški plan, prezentaciju vlastitog gospodarstva te ispunjavaju natječajnu dokumentaciju.

izvor: MojPosao.net