Sitni koraci: Istraživanje je provedeno u 342 hrvatske tvrtke i svega 5 posto tvrtki redovno educira radnike o umjetnoj inteligenciji

Samo pet posto poduzeća u Hrvatskoj redovito educira zaposlenike o umjetnoj inteligenciji (AI), a 20 posto ponekad, pokazalo je istraživanje provedeno u 342 hrvatske tvrtke, predstavljeno u utorak na HGK-ovoj konferenciji Umjetna inteligencija i kibernetička sigurnost u gospodarstvu.

“Većina poduzetnika smatra umjetnu inteligenciju kao nešto važno, ali još uvijek je nisu krenuli aktivno koristiti u poslovanju”, rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš.

Naime, prema rezultatima istraživanja, umjetnu inteligenciju važnom smatra čak 92 posto poduzeća, no gotovo dvije trećine nema razvijenu strategiju primjene AI-ja u poslovanju.

Istraživanje o primjeni umjetne inteligencije u hrvatskim tvrtkama je provedeno po prvi puta, pri čemu oko 70 posto sudionika istraživanja čine srednja i velika poduzeća, a mali postotak poduzeća koja redovno educiraju zaposlene o AI-ju Radoš tumači upravo nedostatkom mjesta gdje te edukacije provoditi.

Istraživanje je pokazalo i da 50 posto velikih poduzeća primjenjuje neke od alata umjetne inteligencije, a najviše je primjenjuju u automatizaciji poslovnih procesa.

Tu je i podatak da čak 75 posto ispitanika identificira nedostatak znanja i vještina kao glavni izazov u primjeni AI-ja, dok se 62 posto ispitanika ne boji gubitka radnog mjesta zbog umjetne inteligencije, no strah se povećava što je niža pozicija zaposlenika u poduzeću.

“Samo osam posto europskih tvrtki koristi AI”
Predsjednica izvršnog odbora udruženja DigitalEurope Hillary Mine izjavila je da samo osam posto europskih tvrtki koristi AI, što je daleko od cilja Europske komisije od 75 posto do 2030. godine.

“Stoga predstoji puno posla”, poručila je.

Rekla je da postoje velike prilike za poslovanje i društvo uz umjetnu inteligenciju, koja po njoj mijenja poslove na način da ljudima ostavlja više vremena i prostora za kreativne i intelektualne procese, dok ona odrađuje onaj “teži” dio.

U kontekstu nadolazeće regulative EU AI Act, Mine je poručila da je potreban fleksibilan i logičan.

Izvor: MojPosao.net