Što treba izbjegavati kod razgovora o povišici?

Gotovo svaki zaposlenik u jednom trenutku počne smatrati da je vrijeme za razgovor sa šefom u kojem je glavna tema povišica plaće. Za razgovor o povišici ključno se dobro pripremiti. Za početak, najbolje je preispitati svoj rad, a izvršeni ciljevi najbolje će opravdati plaću.Gotovo svaki zaposlenik u jednom trenutku počne smatrati da je vrijeme za razgovor sa šefom u kojem je glavna tema povišica plaće. Za razgovor o povišici ključno se dobro pripremiti. Za početak, najbolje je preispitati svoj rad, a izvršeni ciljevi najbolje će opravdati plaću.No, nema smisla pregovarati o uvjetima dok poslodavcu ne dokažete da ste produktivniji od ostalih. Donosimo vam nekoliko savjeta što trebate izbjegavati kod razgovora o povišici.

Pokazati emocije
Izbjegavajte emocije prilikom iznošenja argumenata. Nema pristupa koji će garantirati uspjeh u pregovorima. Stoga je dobro smanjiti očekivanja kako bi razočarenje bilo što manje. Na razgovor sa šefom valja ići sa smiješkom na licu.

Izbjegavajte na sastanak doći nepripremljeni
Prije traženja razgovora treba se upustiti u malo istraživanja. Za početak provjerite kod kolega iz iste struke u drugim tvrtkama koliko se cijeni njihov rad.

Ne trudite se impresionirati šefa
Izbjegavajte, primjerice, izazovnu odjeću kako bi zadivili šefa. Zamolite šefa da odvoji vremena za kratki sastanak s vama. Nije mu potrebno najaviti povišicu ili mu pokazati nezadovoljstvo svojom zaradom.

Izbjegavajte DA NE pitanja
Umjesto da poslodavca navedete na kratki odgovor DA ili NE, radije koristite rečenice s upitima poput tko, što , kako, kada, koliko dugo. Pitajte za savjet kako unaprijediti vaš rad.

Neka vam cilj ne bude više novca
Ključni dio pregovaranja je povjerenje. Ako ste sigurni da imate prave argumente s kojima možete i zaslužujete povišicu, tada nema razloga za strahom pred šefom. Opustite se i pokušajte pronaći kompromis. Ne dopustite da nadređeni stekne dojam da vam jedini cilj novac.

Ne prijetite ultimatumima
Čak i ako poslodavac odbije vaš zahtjev, treba ostati pribran te napraviti novi plan kako doći do cilja. Nikad ne povisujte ton, ne prijetite i ne ucjenjujte nadređenog.

 izvor: http://www.mojaplaca.hr