Paradoks 21. stoljeća: Žene su obrazovanije, ali i potplaćenije

Iako sve češće imamo priliku čuti da smo ‘zemlja znanja’ te da je naše društvo ravnopravno, statistički podaci otkrivaju nimalo popularnu istinu. Analizom javno objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku Republike Hrvatske dobivamo drugačiju sliku:

Obrazovanje

Gledajući stupac  magistri znanosti, magistri i sveučilišni specijalisti jasno se vidi razlika – žene 58 posto, dok muškarci 42. Žene vode u svim područjima znanosti – biomedicina i zdravstvo, prirodne, biotehničke, društvene i humanističke znanosti te u umjetničkom području – dok muškarci prevladavaju samo u tehničkim znanostima.

Zaposlenost

Prema spolnoj raspodjeli u stupcu stanovništvo staro 15 i više godina prema aktivnosti u  2010. godini, zaposlenih žena ima 46 posto, dok muškaraca 54. Za razliku od prethodno navedenog obrazovanja, ovdje postoci ne idu u prilog ženama. Hrvatice su često diskriminirane na tržištu rada te je upravo to jedan od pokazatelja opće podčinjenosti žena u hrvatskom društvu.

Plaće

Dolazimo do zadnjeg dijela koji odgovara na pitanje obrazovanja – isplati li se sve to na kraju? Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna bruto plaća muškarca je za 852 kune viša od plaće žene. Čak su i mirovine muškaraca više ženskih, i to za 348 kuna. Stopa rizika od siromaštva je kroz sve dobne skupine viša za žene nego za muškarce.
 

Summa summarum

Iako je ukupno žena u Hrvatskoj više od muškaraca te je očekivano trajanje života žena za 7 godina dulje od muškaraca, izgleda da će tu prednost hrvatske žene provesti na burzi i na brojim razgovorima za posao gdje će ih se pitati planiraju li imati djecu i kad. Crna dijagnoza koju nijedna hrvatska žena ne želi čuti je: imaš više od 45 godina i gubiš posao te su ti šanse za pronalazak posla jednake nuli, a stečena fakultetska diploma neće ti nimalo pomoći u pronalasku posla.Na našu sreću statistički podaci se mijenjaju.  Nadamo se da će vladajući, ali i mi kao pojedinci, prionuti na što bržu promjenu ovih pomalo okrutnih brojki.

Izvor:  Alfa portal