2. Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina

 

2. Burza Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina održat će se od 29. kolovoza do 2. rujna u kazalištima Mala scena i Vidra u Zagrebu. U pet dana posjetitelji će imati priliku vidjeti 19 recentnih ostvarenja hrvatske nezavisne kazališne produkcije po 50% jeftinoj cijeni ulaznica, naglasila je na konferenciji za novinare Petra Radin, umjetnička voditeljica Kazališta „Tvornica lutaka“.


Mreža neovisnih kazališta i kazališnih družina okuplja 23 kazališta/kazališne družine iz 4 županije, a hrvatska nezavisna kazališna scena svojim repertoarnim i premijernim programima čini 50% ukupne hrvatske kazališne
produkcije. Velik broj radionica, okruglih stolova, javnih nastupa i akcija – dio su dvogodišnjeg rada Mreže, naglasila je Vitomira Lončar, ravnateljica Kazališta Mala scena. Marko Torjanac, ravnatelj Kazališta Planet Art,objasnio je kako se ovakvim projektima poboljšava kvaliteta ponude i distribucija kazališnih predstava gledateljima,ali i potencijalnim kupcima (ravnateljima, pedagozima iz škola, vrtića, učilišta, kulturnih centara, predstavnicima gradova i turističkih zajednica). Takav tržišni pristup nije uobičajen za Hrvatsku, osobito ne za javne kulturne institucije.Jelena Hadži Manev, umjetnička voditeljica Teatra Ludens, ukazala je na veliku ponudu ovogodišnje Burze: 19 naslova različitih estetika namjenjenih svim uzrastima. Ulaznice se mogu kupiti i rezervirati na mrežnim stranicama Male scene i na portalu ulaznice.hr. Jelena Vukmirica Makovičić, umjetnička voditeljica kazališta Act Lab, pozvala je sve zainteresirane na sudjelovanje na dva okrugla stola koja će osobno voditi u prostoru Vidre. Prvi okrugli stol (Kazalište i kulturni turizam) održat će se u četvrtak (30.kolovoza) i na njemu će gostovati Iva Bahunek, a drugi okrugli stol (Budućnost neovisnog kazališta u Hrvatskoj) održat će se u nedjelju (2.rujna). Petra Težak, dopredsjednica Bacača sjenki, pozvala je sve građane na koncerte i večernja druženja s glumcima i drugim kazalištarcima u Klub Funk u Tkalčićevoj ulici, brišući tako barijere između izvođača i publike.Otvorenje 2. Burze Mreže neovisnih kazališta i kazališnih družina održat će se u Kazalištu Vidra srijedu, 29. kolovoza, s početkom u 20 sati. Dođite i napunite dvoranu u znak potpore ovoj grupi nezavisnih kazališnih entuzijasta!