BESPLATNO SKINITE OBRADU PJESME GRUPE „BOA“ S LAŽNIM SANADEROVIM I MILANOVIĆEVIM OBEĆANJIMA

che

Pjesma je napisana prije više od 30 godina, danas je oplemenjena predizbornim citatima i zvuči poput najmračnijeg Orwellova proročanstva. Napisavši pjesmu na početku svoje glazbene karijere, teško su Slavko Remenarić i Mladen Puljiz mogli predvidjeti da će stihovi “Mi u odjelu, mi spretna braća, mi lake ruke, mi brze noge, ugovori mračnog lica“ kojima započinje pjesma „Milion“ grupe BOA, svoj posve novi, pa i „mračniji“ smisao dobiti u „slobodnoj“, demokratskoj, višestranačkoj Hrvatskoj.Pjesmu su prije nekoliko godina obradili producenti Krešimir Tomec i Marc Grabber te su u studio pozvali splitskog rappera, člana grupe „ST!!!lness“ Ivana Jurića – Yurija. To im je bila prva suradnja, a Yurij nije samo pjesmu otpjevao na svoj, zaseban način već ju je oplemenio i vlastitim, rapperskim stihovima.

Ova verzija pjesme „Milion – Nož u Leđa“ u upravo započetom, novom predizbornom ciklusu ponovo dobiva na aktualnosti. U novoj spirali olako dati obećanja, ova snimka podsjeća na prošle slične situacije, jer se u njoj nalazi poznati citat Ive Sanadera kako će, ako dobe izbore, pdv smanjiti s 22 na 20 posto. (danas je 25). A tu je i citat Zorana Milanovića kada komentira da su oni (SDP) tu da ljudi rade, da zarade, da se bore za svoje obitelji i da im država bude – sluga.
Trio koji je snimku objavio pod pseudonimom „Che Guerra“ je nakon ovog susreta, odlučio napraviti i cijeli album. Tako je krajem 2011 nastao projekt „Golem“ te CD pod nazivom „Trokut“. Na drugim snimkama s albuma su na razne načine zastupljeni i ostali brojni hrvatski političari, pa se u citatima mogu čuti: Tito, Tuđman, Mesić, Josipović, Kosor, Kerum, I. Šuker…

http://www.jutarnji.hr