O.S.D.S. su Sami protiv svijeta

osds

Premda je tambura odavno premašila okvire tradicionalnosti te, na neki način, nakratko dospjela čak i u hrvatski glazbeni mainstream, i dalje se doima da je većina slušatelja svrstava u tradicionalne instrumente. Da je tambura dospjela mnogo dalje, jasno nam dokazuje O.S.D.S. kroz svoju novu pjesmu “Sami protiv svijeta”.
O.S.D.S., bend kojeg smo dosad upoznali kroz pjesme „Živi do kraja“, „Anja“ i „Razbila se duša moja“, predstavlja novu pjesmu, koju prati i spot, naziva „Sami protiv svijeta“. Kao i njihovu posljednju pjesmu i ovu autorski potpisuju isključivo članovi benda tako da su zajednički autori teksta, glazbe i aranžmana pjesme Domagoj Pisuljak, Josip Pisuljak i Dominik Šušković. Ostatak je tima također ostao isti, tako da je redateljska palica, kao i u slučaju njihova protekla tri spota, ostala u rukama Igora Vignjevića, dok je producentsku ulogu odigrao Zoran Švigir Švigi, vlasnik studija „Šišmiš“, jednog od naših najboljih tonskih studija i njihov dugogodišnji suradnik.

“Sami protiv svijeta” prva je pjesma O.S.D.S.-a, benda koji je godinama nosio naziv Od Srca Do Srca, koju ne pjeva Domagoj, već drugi frontman Dominik.
`Protekla je godina za nas je bila zaista burna, uspješna i inspirirajuća. Nakon godina provedenih na sceni, kao da smo konačno pronašli sebe, ali i kao da je naša publika pronašla nas. Naš identitet, bilo da se radi o glazbi ili pak o onome vidljivom očima, dobio je strastven zaokret i iz sramežljivog „koketiranja“ s popom, prešli smo u world pop u kojem neprestano eksperimentiramo s tamburom za koju smo dosad mislili da je u potpunosti poznajemo. Sve oko nas se mijenja nevjerojatnom brzinom, naša karijera i naši životi. Ulazak Dominika u bend dodatno je promijenio stvari. Njegov potencijal znali smo odavno te je zato na pjesmi „Živi do kraja“, nakon samo par mjeseci u bendu, dobio priliku pojaviti se kao drugi vokalist… I to je fenomenalno iskoristio! Međutim, još je bitnije da je njegov potencijal prepoznala i publika i to na razini većoj od one koju smo očekivali. Zato smo odlučili da na pjesmi „Sami protiv svijeta“ sve oči budu usmjerene u njega. I sada, kada vidimo što je iza nas, jasno nam je da smo učinili najbolju moguću stvar´ – rekao nam je frontmen, Domagoj.

O pjesmi „Sami protiv svijeta“ Dominik kaže: `Ta je pjesma proizvod brojnih neprospavanih noći punih zajedničkog truda, kreative i energije. Kao i pjesmu „Živi do kraja“, i ovu smo pjesmu u potpunosti osmislili sami te ona istinski predstavlja sve u što O.S.D.S. vjeruje i što O.S.D.S. jest. Ja nisam Domagoj i nikad neću biti te će slušateljima veoma brzo biti jasno da je pjesma, na neki način, opet netipična za ono što su navikli čuti od nas. S druge strane, onima koji nas prate, bit će jasno da to zaista jesmo mi… Iskreno i otvoreno, vjerujem da je ovo najbolja stvar koju smo dosad napravili i uvjeren sam da će publika prepoznati. ´

Nemoguće je ne primijetiti da ova pjesma nema mnogo poveznica s onim što bismo mogli smatrati tradicionalnom tamburaškom glazbom pa čak ni njenom modernijom varijantom koju smo mogli slušati proteklih godina. Isto tako, na prvi je pogled jasno da vizualni identitet benda također nema nikakve veze s nekom tradicionalnom pretpostavkom o tamburašima, već odiše modernošću, mladosti i svojevrsnim „zapadnjačkim“ štihom.

Spot za pjesmu „Sami protiv svijeta“ pogledajte na sljedećem linku:

http://bit.ly/osdsmusic-sami_protiv_svijeta