HDS ZAMP i KUD-ovi zajedno za budućnost tradicijske glazbe

zamp

U organizaciji Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu je održan skup „Tradicijska glazba – pravna regulativa i naplata autorskih naknada“ potaknut nedavnim medijskim i javnim istupima vezanim za ZAMP i naplatu autorskih naknada za priopćavanje tradicijske glazbe. Događanje je okupilo brojne obrađivače tradicijske glazbe, ali i profesionalce iz područja etnomuzikologije i folkloristike, voditelje KUD-ova te predstavnike udruženja koja rade na očuvanju kulturne baštine i tradicije.

Povod skupu bili su medijski napisi tijekom 2016. i tema „zašto ZAMP KUD-ovima naplaćuje izvođenje tradicijske glazbe?“, a ta i ostala pitanja dobila su svoje odgovore na jučerašnjem skupu. Ponovljeno je: HDS ZAMP ne naplaćuje KUD-ovima izvođenje izvorne tradicijske glazbe. Izvedba tradicijskih djela koja su pak autorski obrađena naplaćuje se sukladno novom sporazumu s Hrvatskim saborom kulture. Prikupljene naknade HDS ZAMP prosljeđuje aranžerima i koreografima spomenutih djela.
Nakon rasprave i svega izrečenog, mogu se izdvojiti dva važna zaključka ovog iznimno uspješnog skupa:

HDS ZAMP-a će u suradnji s Hrvatskim saborom kulture nastaviti raditi na unapređivanju sustava ostvarivanja autorskih prava vezanog za KUD-ove i druge amaterske ansamble
Obrađivači, aranžeri i koreografi tradicijske glazbe čuvari su kulturne baštine i tradicije te, uz priznanje i zahvalnost, zaslužuju i autorsku naknadu za svoj rad

Ugodna i konstruktivna atmosfera sa skupa prenijela se kasnije i na neformalno druženje sudionika u dvorani HDS-a, uz tradicionalne zagorske štrukle.