16 pitanja na razgovoru za posao kojima je cilj zbuniti vas

 

zbuniti

Pitanja na razgovoru za posao služe kako bi se kandidati testirali. Neka od njih su, očito, teška, dok se iza drugih kriju suptilne zamke.
Business Insider razgovarao je s dva stručnjaka za razvoj karijere koji su pobrojali na prvi pogled bezazlena, ali posebno zeznuta pitanja te ponudili najbolje odgovore na njih.

1) “Recite mi nešto o sebi?”
Pomoću ovog pitanja poslodavac želi otkriti koliko ste se dobro pripremili na razgovor za posao te koliko imate samopouzdanja. To se najbolje otkriva kroz informacije koje ste voljni reći o sebi, ali u tome i leži zamka.
Imajte na umu kako ovo nije prilika da govorite o svom privatnom životu. Poslodavac želi čuti nešto o vašim postignućima, a to će uvelike odrediti i daljnji tijek intervjua. Odgovarajući na ovo pitanje ostanite fokusirani na svoje profesionalne vještine i radno iskustvo.

2) “Kako biste se opisali jednom rječju?”
Poslodavac želi saznati više o vašem tipu ličnosti, koliko ste samouvjereni prilikom samoprocjene i hoće li se vaše radne navike uklopiti u njegovo poslovanje. Ovo pitanje može biti izazovno ako je postavljeno na početku razgovora za posao, kada još nemate jasnu predodžbu kakav profil kandidata bi poslodavcu najbolje odgovarao. Osim toga, postoji tanka granica između samokontrole i samopouzdanja, između skromnog i zastrašujućeg.
Ukoliko vam pada na pamet nekoliko riječi koje vas dobro opisuju, opredijelite se za onu koja najbolje opisuje vaš način rada.
Većina poslodavaca preferira kandidate koji se dobro snalaze u timskom radui dobro podnose pritisak. Bitna im je vaša iskrenost, pouzdanost i posvećenost. Sve što navedete potkrijepite primjerima, bilo da govorite o dosadašnjem iskustvu ili opisujete zašto smatrate da bi ta osobina mogla biti od koristi vašem novom poslodavcu.

3) “Po čemu se ovaj posao razlikuje od drugih poslova na koje ste se prijavili?”
Poslodavca zapravo zanima jese li se prijavili na još neki oglas za posao i koliko ste aktivni u traženju posla. Zanima ga i kako ćete, u tom slučaju, govoriti o drugim tvrtkama i poslovima te koliko ste iskreni.
Budite oprezni s odgovorom da je ovo jedini posao na koji ste se prijavili. Kandidati se uglavnom prijavljuju na veći broj oglasa pa bi moglo djelovati da ste neiskreni. Naravno, ako je istina da ste prijavili samo na ovaj oglas, možete pojasniti da ste tek krenuli s potragom ili da vas zanima isključivo ova tvrtka/radna pozicija, ukoliko je to istina.
Stručnjaci savjetuju i sljedeći odgovor: “Prijavio/la sam se za posao u još nekoliko tvrtki gdje sam odradio i razgovore za posao, ali još nisam odlučio/la koju od njih ću odabrati za svoj daljnji razvoj karijere.” Ovo je pozitivan odgovor koji štiti konkurente.

4) “Možete li navesti svoje tri jake i slabe strane?”
Poslodavac pokušava na vrijeme otkriti kako ćete se slagati s njegovim zaposlenicima te hoćete li poštivati zadane rokove. Svaki posao ima svoje specifičnosti, stoga vaše jake strane moraju jasno dočaravati vašu snagu, a slabe strane moraju ostavljati prostora za poboljšanje ili možete dati do znanja da ste ih već uspješno prevladali. Vrlo je važno slabe strane odmah potkrijepiti pozitivnim dodatnim informacijama, a odgovor na ovo pitanje u svakom slučaju traži dobru pripremu.
Jake strane su idealne ukoliko ih se može brzo povezati s radnom pozicijom za koju ste se prijavili, ali najvažnije od svega je pokazati poslodavcu da ste sposobni za zrelu samoprocjenu jer odgovor na ovo pitanje općenito pokazuje koliko ste zreli i samosvjesni.

5) “Zašto želite raditi ovdje?”
Poslodavac postavlja ovo pitanje kada želi otkriti što vas pokreće, koliko ste dobro istražili njegovu tvrtku i koliko stvarno želite ovaj posao. Osim očitih razloga zašto želite posao, postoje i razlozi koji otkrivaju što je vama osobno doista bitno u životu te do koje mjere ste doista zainteresirani za ovaj posao.
U konačnici, poslodavac želi vidjeti da dobro poznajete ovu industriju i njegovu tvrtku. Želi vidjeti da vas zanima baš ovaj, a ne ‘bilo kakav’ posao, da je vaša razina motiviranosti visoka, da možete značajno doprinijeti radu tvrtke, da razumijete misiju i ciljeve tvrtke i želite biti dio svega toga.
6) “Zbog čega želite napustiti svoj trenutni posao?”
Ukoliko iza sebe imate puno poslova, a na svakom ste proveli malo vremena, poslodavac pomoću ovog pitanja pokušava otkriti provlači li se kroz vašu karijeru negativan obrazac na koji je potrebno pripaziti. Primjerice, možda vam stvari brzo dosađuju.
Iz tog razloga ovom pitanju valja pristupiti oprezno i diplomatski. Poslodavac se, ako imate sreće, nada da tražite izazovniju radnu poziciju koja više odgovara vašim vještinama. Također, neće imati ništa protiv ako pokažete poseban interes za razvoj i napredovanje u njegovoj tvrtki.
7) “Na što ste najviše ponosni u svojoj karijeri?”
Poslodavac pokušava otkriti što vas posebno raduje, u čemu mislite da ste jako dobri i ponosite li se onim što radite. Način na koji, primjerice, opisujete svoj najdraži projekt jednako je važan kao i sam projekt. Poslodavac na temelju toga može zaključiti želite li se nastaviti baviti takvom vrstom posla.
8) “S kakvim šefovima i kolegama ste se najviše odnosno najmanje slagali i zbog čega?”
Ključ dobrog odgovora leži u tome da ostanete smireni. Držite emocije pod kontrolom, posebno kada govorite o suradnjama koje su se pokazale najmanje uspješnima. Poslodavac pomoću ovog pitanja pokušava otkriti jeste li općenito osoba sklona konfliktima i ako da, s kojim tipovima ličnosti. Osim toga, pokušava utvrditi u kakvom radnom okruženju dajete najbolje od sebe.
Prilikom odgovaranja na ovo pitanje ključno je da se više fokusirate na pozitivne nego na negativne primjere. Odgovor započnite navođenjem pozitivnih primjera, a ovo pitanje gledajte kao priliku da općenito govorite o osobinama koje cijenite kod ljudi i da pokažete svoju fleksibilnost u prihvaćanju različitih osobnosti.

9) “Jeste li ikada razmišljali o tome da budete poduzetnik?”
U većini slučajeva ovo pitanje se svodi na to da poslodavac pokušava utvrditi hoćete li napustiti tvrtku zbog toga što ste osnovali vlastitu. Nijedna tvrtka to ne želi, prvenstveno radi vremena i novca koji ulažu u svakog novog zaposlenika. Iz tog razloga, nemojte se previše uzbuditi oko opisivanja svog posla iz snova i činjenice da jednoga dana postanete sami svoj šef. Iz perspektive poslodavca, to je znak upozorenja da vas je riskantno zaposliti.
Uredu je reći da ste razmišljali o tome ili da ste imali priliku raditi samostalno. Ukoliko navodite takvo iskustvo, prikažite ga pozitivnim, ali ne bi bilo loše zaključiti kako to ipak nije za vas. To će zvučati uvjerljivije nego da kažete kako nikada niste razmišljali o takvoj ideji. Bilo bi odlično kada biste odgovor na ovo pitanje mogli zaključiti prednostima rada kod poslodavca s kojim trenutno razgovarate.

10) “Da možete raditi za bilo koju tvrtku, koja bi to tvrtka bila?”
Poslodavac pomoću ovog pitanja prvenstveno želi otkriti koliko ste zainteresirani raditi za njegovu tvrtku u odnosu na konkurenciju, a odgovor na ovo pitanje može mu puno otkriti i o vašoj lojalnosti. Prilikom odgovora ostanite u okvirima posla na koji ste se prijavili. Nemojte se dati upetljati u čavrljanje o velikoj i poznatoj kompaniji jer poslodavac zapravo želi čuti da je upravo on bio vaš prvi izbor.
11) “Zbog čega ste prestali raditi u (ime tvrtke u kojoj ste radili)?”
Poslodavca zanima kako se nosite sa stresom ili manje sretnim okolnostima kao što je gubitak posla. Želi se uvjeriti da ste pozitivni i spremni prionuti na novi posao i nove radne zadatke. Također ga zanima imate li zrelosti i samopouzdanja ili zauzimate obrambeni i optužujući stav.
Ako imate relativno malo radnog i životnog iskustva, ovo pitanje može biti ‘okidač’ da sva vaša gorčina i ljutnja na bivšeg poslodavca izađu na površinu. Tako nešto nikad ne želite pokazati na razgovoru na posao, čak i ako jeste u pravu. Izbjegavajte ljutnju, upiranje prstom i preuzimanje uloge žrtve. Umjesto toga, zauzmite distancu i svoje iskustvo prepričajte što objektivnije možete.

12) “Što biste učinili da sutra osvojite Euro Jackpot?”
Poslodavac jednostavno želi znati biste li nastavili raditi u situaciji kada vam novac ne bi bio potreban. To bi značilo da volite ono što radite, ali i da ste u stanju donijeti pametne financijske odluke.
Poslodavac na ovaj način testira i kako se snalazite kada vam netko postavi neobično pitanje koje nije vezano uz posao za koji ste se prijavili. Kakvo god pitanje bilo, vaš je cilj da ostanete fokusirani na temu zbog koje ste došli, a to je dobivanje ovog konkretnog posla.

13) “Jeste li ikad bili u situaciji da svoj integritet morate podrediti očekivanjima kolega ili nadređenih?”
Ovim pitanjem nastoje se utvrditi vaša moralnost i empatičnost jer će odgovor pokazati kako se nosite s delikatnim situacijama kada je vaš integriret doveden u pitanje. Poslodavca će možda zanimati i detalji konkretnog primjera, kako bi provjerio do koje ste mjere diskretni.
Znate što vam je činiti: upotrijebite diplomaciju, opišite o čemu ste sve razmišljali u tom trenutku, ali nemojte govoriti loše o bivšim kolegama ili poslodavcu. U jednom trenutku podvucite crtu i objasnite da ne možete ići u detalje jer želite ostati profesionalni prema bivšem poslodavcu i ne iznositi informacije o tome kako tvrtka posluje.

14) “Možete li nam reći zbog čega netko ne bi htio raditi s vama?”
Poslodavca zanima jeste li teške naravi, stoga budite oprezni. Ako kažete nešto poput ‘Ne pada mi na pamet nijedan razlog’, možete ostaviti dojam da pitanje niste shvatili dovoljno ozbiljno. Zadržite pozitivan stav, primjerice, ‘Općenito mogu reći da sam imao/la sreću raditi u tvrtkama gdje vladaju kvalitetni međuljudski odnosi’.
Ako postoji neka izazovna situacija koju želite opisati, poslužite se istom tehnikom kao i u slučaju pitanja u kojem vas traže da navedete svoje mane: navedite primjer koji je bio izazovan, ali koji ste uspješno prevladali i temeljem kojeg ste unaprijedili odnos s kolegama.

15) “Kako ste pronašli vrijeme za ovaj razgovor? Što vaš šef misli, gdje ste sada?”
Ovo pitanje testira vaš odnos prema prioritetima. Vaš aktualni posao trebao bi vam biti na prvom mjestu, razgovor za novi posao na drugom.
Način kako ste organizirali vrijeme da se pojavite na ovom razgovoru bolje od ičega govori o vašem integritetu te kako ćete se ponašati u novoj tvrtki ako dobijete posao, ali u jednom trenutku odlučite potražiti drugi. Odgovor na ovo pitanje pokazat će i kako se snalazite u neobičnim situacijama kada ne možete biti iskreni prema svom poslodavcu. U idealnim uvjetima, ovaj razgovor ste dogovorili tijekom pauze za ručak, nakon radnog vremena ili ste iskoristili jedan dan godišnjeg odmora i to je važno naglasiti.
Pravo pitanje koje se krije iza ovog pitanja je: ‘Kako je to tražiti posao šefu iza leđa?’ Pretpostavka je da većini zaposlenih kandidata to nije ugodno jer ih stavlja u nezgodnu situaciju da moraju lagati o svojim planovima. Mudro je objasniti da posao uvijek stavljate na prvo mjesto, da razgovore za posao dogovarate prije ili poslije svog radnog vremena, tijekom pauze, vikendima ili u slobodno vrijeme.
Ukoliko vas poslodavac izravno pita ‘Što vaš šef misli, gdje ste sada?’, budite odmjereni. Nemojte reći da ste uzeli bolovanje, primjerice. Diplomatski možete reći da vaš šef razumije kako tijekom dana imate pravo na pauzu te da ga ne zanimaju detalji kako to vrijeme provodite. Možete dodati da se na vašem poslu prvenstveno gledaju poslovni rezultati koje ostvarujete (i da su oni u skladu s očekivanjima, ako je to slučaj).

16) “Opišite mi situaciju u kojoj se niste slagali s politikom tvrtke.”
Ovim pitanjem poslodavac nastoji saznati puno informacija. Za početak, vašu sposobnost samostalnog donošenja odluka, lakoću rada s drugima i, najvažnije, usudite li se progovoriti o stvarima koje je potrebno poboljšati.
Kažete li da nikad niste imali takav problem, bit će to teško vjerovati jer malo koji zaposlenik može reći da su stvari u kompaniji toliko savršene da politika poslovanja nikad nije bila dovedena u pitanje. Takav odgovor može pokazati da ste fleksibilni do mjere da ćete prihvatiti bilo što, bez razmišljanja o posljedicama (koje ponekad mogu biti vrlo štetne).
Iako tvrtke i poslodavci vole kada zaposlenici poštuju pravila, jednako tako žele i ljude koji će uočiti gdje ima prostora za poboljšanja i koji će imati hrabrosti to reći, predložiti bolja rješenja i produktivnije radno okruženje. Idealno bi bilo ponuditi poslodavcu konkretan primjer kada ste ukazali na neki propust koji se događa u praksi te kako je vaš prijedlog donio poboljšanje i unaprijedio rad tvrtke.

izvor : MojPosao