Razgovor za posao: Kako otvoreno razgovarati o našim prednostima i nedostacima

posao

Jedno od onih uobičajenih pitanja s kojima se susrećemo na razgovoru za posao odnosi se na našu procjenu vlastitih vrlina i mana. Koje su naše prednosti? Koji bi bili naši nedostaci? Na ove upite nije uvijek lako dati odgovor. Strahujemo da ćemo pretjeranim isticanjem pozitivnih atributa odati dojam hvalisave osobe, dok je pronalazak prave mjere u opisu naših mana nerijetko još teži zadatak.

Ova tema nedavno se našla u fokusu autora s portala Monster.com, prenosimo njihove savjete koji nude odgovor na pitanje: Kako razgovarati o našim prednostima i nedostacima na razgovoru na posao?

Procijenite vaše nedostatke

Na početku, odradimo teži dio posla: posvetimo se našim lošijim stranama. Svi ih imamo, ali malotko voli pričati o njima. Na pitanje o nedostacima trebamo odgovoriti tako da, nakon isticanja određenog nedostatka, ponudimo rješenje za savladavanje tog istog ”problema”. Držite se podalje od privatnih osobina, koncentrirajte se na vaše radne navike.

Primjerice, možete reći: ”Ponosim se time što sam osoba koja uvijek gleda širu sliku. Zbog toga ponekad ne obraćam dovoljno pozornosti na detalje, na one male stvari. Međutim, uvijek se pobrinem da netko u mom timu vodi računa o detaljima – na taj način zadatak uvijek uspješno privedemo kraju”.

Evo još nekoliko primjera nedostataka/mana koje možemo istaknuti u intervjuima za posao:

Ponekad sam pretjerano kritičan prema sebi
Trudim se ugoditi svima
Nisam upoznat s najnovijim softverskim rješenjima
Procijenite vaše prednosti

Iako nam se čini jednostavnijim zadatkom u usporedbi s procjenom vlastitih nedostataka, isticanje naših prednosti i vrlina na sažet i precizan način nije mačji kašalj. Uoči odlaska na razgovor s potencijalnim poslodavcem, dobro razmislite o vašim vještinama, zapišite ih na papir i podijelite u tri kategorije:

Vještine temeljene na znanju, stečene obrazovanjem i iskustvom (npr. računalne vještine, jezici, tehničke sposobnosti).
Prenosive vještine: one koje stječete radom na određenom poslu (npr. komunikacija s kolegama, analitičko rješavanje problema i sposobnost planiranja)
Osobne vještine: vaše jedinstvene kvalitete (npr. pouzdanost, fleksibilnost, marljivost, točnost)
Evo još nekoliko primjera kvaliteta/vještina koje možemo istaknuti u intervjuima za posao:

Kreativnost
Prilagodljivost
Posvećenost
Odlučnost
Strpljenje
Entuzijazam
Poštenje
Nemojte pretjerati s nabrajanjem vaših kvaliteta, mogli biste ispasti hvalisavi, odaberite između tri i pet vrlina o kojima ćete govoriti. Također, potrudite se izabrati one osobine za koje smatrate da su važne za obavljanje posla za koji ste se prijavili.

Zapišite moguće odgovore

Na list papira napišite rečenicu koju možete izgovoriti sa samopouzdanjem:

”Moja snaga leži u tome što se dobro nosim s promjenama. Radeći kao voditelj službe za korisnike, na prošlom sam poslu negativnu radnu atmosferu uspješno preobrazio u pozitivnu, što je rezultiralo većom produktivnošću članova moga tima. Što se tiče mojih nedostataka, smatram kako bi moje organizacijske vještine mogle biti bolje i zato stalno radim na njihovu poboljšanju”.

Potrudite se fokus staviti na vaše jače strane i na to što one mogu ponuditi vašem poslodavcu. S druge strane, ne bježite od svojih nedostataka, već naglasite da ste spremni raditi na njima.

Dodatne savjete o tome kako se pripremiti za razgovor na posao pronađite na portalu MojPosao, u rubrici SAVJETI.

izvor: MojPosao.net