Usvojena Direktiva o autorskom pravu

copyright

Europski parlament je krajem ožujka je na Plenarnoj sjednici usvojio Direktivu o autorskom pravu nakon više mjeseci lobiranja i podrške od strane brojnih kreativaca i medija. S ukupno 348 glasova za, 274 protiv te 36 suzdržana, okončan je zakonodavni postupak koji je započeo još 2016. godine. Spomenutom se Direktivom nastoje regulirati autorska i srodna prava sveukupnog sadržaja na internetu, pri čemu se odredbe Direktive najviše odnose na promijenjeno poslovanje velikih platformi – Google, YouTube i Facebook. Nova regulativa neće cenzurirati Internet, kako su brojni korisnici strahovali, već će se pravednije vrednovati rad autora, izvođača i diskografskih kuća u odnosu na platforme koje koriste njihov sadržaj.

Želimir Babogredac, predsjednik Hrvatske diskografske udruge i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) ovom je prilikom prokomentirao:
“Ovo je značajan korak za brojne kreativce, kako u Europi, tako i u našoj Hrvatskoj. Brojni predstavnici glazbene industrije podržali su izglasavanje Direktive koja je usmjerena ka poštenijem vrednovanju rada sudionika kreativne, kulturne i medijske industrije. Ovim putem još jednom zahvaljujem svim našim, ali i drugim europarlamentarcima koji su dali svoj glas za Direktivu“