Predstavnici ZAPRAF-a na PRC Meetingu u Ateni

zapraf

Na IFPI PRC Meetingu održanom 23. i 24. svibnja 2019. godine u Ateni prisustvovali su i predstavnici ZAPRAF-a, a na dvodnevnom sastanku izložen je pregled najvažnijih događaja na glazbenom tržištu u 2018. godini.
Ukupni prihodi za glazbenu industriju u 2018. godini iznosili su 19.06 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 9,7% u odnosu na 2017. godinu i četvrtu godina zaredom bilježi se rast prihoda glazbene industrije.

Glavni izvori prihoda u 2018. godini bili su: digitalna prodaja (downloads i streaming), fizička prodaja, kolektivna prava proizvođača fonograma i prihodi od sinkronizacije, a najveći rast zabilježio je streaming s porastom prihoda od čak 34% u usporedbi s 2017. godinom.
Top 10 zemalja po prikupljenim naknadama za proizvođače fonograma u 2018. godini su redom: SAD, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Južna Korea, Kina, Australija, Kanada i Brazil.
Uz navedeno, održane su i radionice za kolektivne organizacije, a obrađene su teme koje se odnose na licenciranje glazbe te nove tehnološke procese.

Predstavnici IFPI-ja održali su prezentaciju gdje su okupljene izvijestili o svim novostima i napretku vezanim uz izradu Portala, novog naziva RDX (Repertoire Data Exchange), a koji je upravo u testnoj fazi te će uskoro biti na raspolaganju svim zainteresiranim kolektivnim organizacijama okupljenim u IFPI-u. RDX predstavlja sustav koji će proizvođačima fonograma omogućiti unos vlastitog kataloga u jedinstvenom formatu (DDEX MLC standard), a za cilj ima poboljšavanje suradnje između proizvođača fonograma, kolektivnih organizacija i IFPI-ja na način da proizvođačima fonograma i kolektivnim organizacijama omogući brži i jednostavniji unos kataloga na globalnoj razini.
Što se tiče izrade samog RDX-a, IFPI je odabrao PPL-ovu informatičku službu, a u užem izboru za izradu istoga bila je i Poslovna spajalica d.o.o., informatička služba ZAPRAF-a.