Novi videospot Buna – Berek

buna
Berek je zavičajni izraz za jezerce, baru, lokvu ili omanju vodenu površinu, tipičnu za područje gornje Podravine uz meandre i rukavce rijeke Drave. Berek je također i naslov singla Davora Bunčića – Bune, za koji je sad stigao i videospot inspiriran podravskim i međimurskim etnomotivima te sjećanjima na uvijek pomalo riskantne dječje igre oko tajanstvenih voda, koje skrovito vodeno bilje i sjenoviti vrbici zaklanjaju od običnog, svakodnevnog vanjskog svijeta.

Za klince sa zagrebačkog asfalta na praznicima kod podravskog dijela rodbine, u Malom Bukovcu (sjeća se Buna), Berek je ustvari ambivalentno – zabranjeno, ali intrigantno mjesto nekog pustolovnog “twainovskog” bijega u slobodu. Igre po berekima odrasli bi strogo branili zbog brige i dobronamjernog straha od utapanja, ali tko bi mogao zabraniti avanturu u kojoj upoznaš vjeru u sebe i slijediš je, ma koliko se razlikovala od običnog i uobičajenog.
Reminescentna i slojevita instrumentalna etida natopljena je zvucima i figurama podravske i međimurske glazbene tradicije, za koju Buna ima i uho i emociju. Sve instrumente na “Bereku” odsvirao je sam Buna, autorica naslovnice je Biserka Jajić Habdelić, a kameru i režiju videospota potpisuje Gordan Sirotić (Zoethrope, Zagreb).
Buna se aktivno bavi glazbom od ranih 70-ih, a trenutno pjeva i svira u tri benda: ”Be Ha Ve”, ”Ben Dover” i ”Swing That Blues!” te sedam godina u kontinuitetu organizira blues večeri utorkom u klubu ”Hard Place”. Potpredsjednik je udruge ”Hrvatske blues snage” i nedavno se vratio iz Memphisa gdje je bio član delegacije kojoj je uručena ultimativna internacionalna blues nagrada ”Keeping the Blues Alive” koju dodjeljuje krovna svjetska blues udruga ”The Blues Foundation” za posebna postignuća u promicanju bluza.
Spot “Berek” pogledajte OVDJE