Dodijeljeno milijun kuna za očuvanje i daljnji razvoj glazbene industrije

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) vlastitim mjerama pomaže proizvođačima fonograma, u cilju oporavka i daljnjeg razvoja glazbene industrije u Hrvatskoj.
U izvanrednoj situaciji vezanoj uz epidemiju COVID-19 i posljedičnog privremenog zatvaranja glazbenih dućana, odgađanja održavanja koncerata, glazbenih festivala, turneja, klupskih programa i sl., sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite, Upravni odbor ZAPRAF-a prepoznao je potrebu pružanja pomoći glazbenoj industriji dodjeljivanjem financijske potpore aktivnim proizvođačima fonograma, uzimajući u obzir da su upravo oni najveći investitori u produkciju glazbenog sadržaja i nositelji glazbene industrije.
U cilju prikupljanja informacija o utjecaju spomenute epidemije koronavirusa na glazbenu industriju, Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) prošlog su mjeseca provele online Anketu o utjecaju epidemije COVID-19 na glazbenu industriju.

Anketu je ispunio velik broj davatelja punomoći ZAPRAF-a, a rezultati su omogućili realan uvid u situaciju u ovoj domeni glazbene industrije. Čak pola ispitanika u ožujku 2020. zabilježilo je najmanje 50% niže prihode u poslovanju, a predviđanja ispitanika nisu bila izrazito pozitivna s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i svijetu. Čak njih 64% očekuje najmanje 50% niže prihode i do kraja 2020. godine.
Upravo iz tog razloga Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), uz podršku Hrvatske diskografske udruge, odlučila se na dodjeljivanje novčane pomoći u iznosu od 1.000.000,00 kuna iz sredstava prikupljenih naknada od iskorištavanja fonogramskih prava u 2019. godini, kako bi se potaknuo opstanak i daljnji razvoj gotovo stoljetne diskografske tradicije na ovim područjima, kao i očuvanje postojećih radnih mjesta ugroženih epidemijom COVID-19.
Predsjednik Upravnog odbora ZAPRAF-a, Želimir Babogredac, ovim je povodom izjavio: „Ovim se sredstvima proizvođačima fonograma nastoji pružiti podrška i poticaj za daljnji rast i razvoj. Time ulažemo u budućnost hrvatske glazbe, što uključuje sve one koji sudjeluju u procesu kreiranja novog glazbenog sadržaja: producente, dizajnere, studijske glazbenike, izvođače, fotografe, tehničare, režisere video spotova i ostale sudionike glazbene industrije. Nadamo se da će ova sredstva služiti kao dodatan poticaj za stvaranje novih, kreativnih snimaka te da ćemo iz ovog izazovnog razdoblja izaći obogaćeni za pregršt dobre, domaće glazbe“.
Sredstva dodijeljena ovim natječajem namijenjena su investiciji u daljnju produkciju glazbenih izdanja, održavanju razine produkcije i zaposlenosti svih uključenih u produkcijski proces.
Što ova potpora znači proizvođačima fonograma rekao nam je i Stipe Mađor Božinović iz Mast produkcije: „Potpora iz Fonda za očuvanje i daljnji razvoj glazbene industrije znači nam jako puno jer osim što će nam pomoći da odradimo neke zacrtane ciljeve te bezbolno odradimo objavljivanje nadolazećih izdanja, znači nam i kao moralna potpora jer u cijeloj ovoj situaciji nismo sami i nismo zaboravljeni“.